DZ Bank: Στο 4,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 - «Γκάζι» από το β' τρίμηνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
DZ Bank: Στο 4,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 - «Γκάζι» από το β' τρίμηνο
Ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική θα καταγράψει η ελληνική οικονομία από το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρότι θα κινηθεί χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως επισημαίνει η DZ Bank.

Ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική θα καταγράψει η ελληνική οικονομία από το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρότι θα κινηθεί χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως επισημαίνει η DZ Bank.

Έτσι, ο γερμανικός οίκος εκτιμά ότι μετά τον περιορισμό της ύφεσης στο 2,3% για το α' τρίμηνο, η ελληνική οικονομία θα ανεβάσει ρυθμό στο β΄τρίμηνο που θα διαμορφωθεί στο 11,4% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, ενώ από το γ' τρίμηνο θα υπάρξει υποχώρηση από το γ' τρίμηνο εν μέσω της κορύφωσης της καλοκαιρινής περιόδου, στο 6,9% του ΑΕΠ.

Ευρύτερα, για το 2021, η DZ Bank αναμένει ανάπτυξη 4,5% βελτιώνοντας εμπροσθοβαρώς τις εκτιμήσεις της (στο 2,5% η προηγούμενη εκτίμηση) ενώ για το επόμενο έτος η ανάπτυξη θα φτάσει στο 3,4%. Επιπλέον, ως προς το σκέλος του πληθωρισμού η DZ Bank εκτιμά πως θα επιστρέψει σε θετικός έδαφος από την επόμενη χρονιά φτάνοντας στο 0,6% από το -1,3% το 2020, και θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2022 στο 0,9%.

Η εκτίμηση του οίκου κάνει λόγο για πληθωρισμό 1,8% και 3,1% στο γ' και δ' τρίμηνο του έτους.

Επίσης, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού θα παραμείνει ελλειμματικό μέχρι το 2022 σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα του οίκου, καθώς φέτος εκτιμάται σε 7,5% του ΑΕΠ υποχωρώντας ελαφρώς προς το 4%. Αντίστοιχα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικό και πιο συγκεκριμένα στο 3% του ΑΕΠ το 2021 και στο 1,2% του ΑΕΠ το 2022 από 6,7% το 2020.

Στο σκέλος του χρέους η DZ Bank εκτιμά πως θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 200% από το 2022, όταν διαμορφωθεί στο 195% του ΑΕΠ, όταν τη φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει στο 202%.

Παράλληλα, όπως επισημάνουν οι αναλυτές, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ανακάμπτουν από την πανδημία του κορονοϊού με το ΑΕΠ της Γαλλίας να αυξάνεται κατά 0,8% και της Γερμανίας κατά 1,5%. Η ανάκαμψη ήταν ισχυρότερη στην Ιταλία και την Ισπανία, με ανάπτυξη 2,7% και 2,8% αντίστοιχα, τη στιγμή που η Αυστρία και η Πορτογαλία πρωτοστάτησαν με ανάπτυξη 4,8% και 4,9% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη DZ Bank εξακολουθεί να υφίστανται μια εξαιρετικά καλή διάθεση στην Ευρωζώνη, αν και η αισιοδοξία έχει περάσει σε ένα κάπως πιο υποτονικό επίπεδο. Τον Ιούνιο του 2021, για παράδειγμα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018, ενώ υπήρξε μια μικρή πτώση τον Ιούλιο. Επιπλέον, στη βιομηχανία, οι προσδοκίες παραγωγής για τους επόμενους δώδεκα μήνες έφθασαν επίσης στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών τους εαρινούς μήνες. Από τον Απρίλιο, ωστόσο, υπήρξε μια μικρή πτωτική τάση και εδώ, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Στο 5,3% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 - Τι «βλέπει» για χρέος, έλλειμμα

HSBC: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα - Ανάπτυξη 4,5% το 2021 - Υψηλά ελλείμματα και χρέος

UniCredit: Πιο αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία το 2021 - «Βλέπει» ανάπτυξη 5,5%

gazzetta
gazzetta reader insider insider