Οικονομία | Ελλάδα
05-08-2021 | 20:47

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση τα τιμολόγια λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Newsroom
Μοιράσου το
ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση τα τιμολόγια λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε δημόσια διαβούλεσυ μέχρι τις 30 Αυγούστου δόθηκε η πρόταση της ΡΑΕ ενδιαφερόμενους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καταναλωτές και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης καταναλωτών για τη διαμόρφωση των τιμολογίων λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αρχής, συνεκτιμώντας την ανάγκη εναρμόνισης του εθνικού πλαισίου, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταναλωτών, με όσα δεσμευτικά καθορίζονται στη νέα Οδηγία 2019/944, και την παρούσα κατάσταση στη λιανική αγορά, όπως αυτή αναδύεται μέσω της εφαρμογής του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΕ αλλά και της σημαντικά αυξητικής τάσης στην υποβολή παραπόνων, αναφορών και καταγγελιών ηλεκτρικής ενέργειας από καταναλωτές προς τη ΡΑΕ, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της ενδελεχούς επισκόπησης των εφαρμοζόμενων πρακτικών στη βάση της δημόσιας διαβούλευσης αλλά και των βέλτιστων παραδειγμάτων σε ενωσιακό επίπεδο.

Ακολούθως, η Αρχή θα εφαρμόσει ή, αναλόγως, θα γνωμοδοτήσει για τις αναγκαίες τροποποιήσεις του κείμενου πλαισίου (ν. 4001/2011, Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, Απόφαση ΡΑΕ 409/2020).
Επιγραμματικά, οι προτάσεις της Αρχής έχουν ως εξής:

  • Παροχή κυμαινόμενων τιμολογίων με ευκρινές όριο προσαύξησης της Χρέωσης Προμήθειας
  • Κατάργηση του παγίου (ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης) σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Καθορισμός του τρόπου ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής (π.χ. επιβολή ή τροποποίηση Ρήτρας Αναπροσαρμογής)
  • Επιτρεπτή η «ρήτρα αποχώρηση» (switching fee / termination fee) μόνο σε τιμολόγια σταθερής τιμής και ορισμένου χρόνου. Απαγόρευση της επιβολής χρέωσης στους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια.
  • Δωρεάν λήψη λογαριασμού κατανάλωσης, ανεξαρτήτως της επιλεγείσας από τον καταναλωτή διαδικασίας αποστολής του (έγχαρτος ή ηλεκτρονικός λογαριασμός)

Η ΡΑΕ καλεί τους ενδιαφερόμενους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καταναλωτές και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης καταναλωτών να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως τη Δευτέρα 30/8/2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.