Οι αιτίες του πληθωρισμού που διαψεύδουν... τους κεντρικούς τραπεζίτες

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αιτίες του πληθωρισμού που διαψεύδουν... τους κεντρικούς τραπεζίτες
οικονομία
Οι αποφάσεις του G20 και G7, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής δείχνουν – μέχρι στιγμής – να διαψεύδουν «έμπρακτα» τις κεντρικές τράπεζες, όσο αφορά τον «προσωρινό» χαρακτήρα των πληθωριστικών πιέσεων. Τα στοιχεία του 2021 είναι εντυπωσιακά, όπως και η τάση ανόδου για τις τιμές του «ηλεκτρικού».

Μια συγκριτική εικόνα των αποδόσεων βασικών στοιχείων που αφορούν στην αγορά ενέργειας, με υψηλών αποδόσεων assets στις χρηματαγορές, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, είναι ενδεικτική της σχέσης των μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με τον πληθωρισμό.

Το «κάρβουνο», ένα από τα βασικά υλικά που πρέπει να αποσυρθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις αποφάσεις του G7 και G20, είναι το υλικό εκείνο εκείνο που μέσα στο 2021 σημείωσε μία από τις υψηλότερες αποδόσεις στις τελευταίες δεκαετίες.

Το αυστραλιανό κάρβουνο, παρά τις προβληματικές σχέσεις τον τελευταίο καιρό με την Κίνα, σημειώνει μέσα στο 2021 μία απόδοση αυξημένη κατά 80%, περί τα 146 δολ./τόνος. Αντίστοιχα το κάρβουνο της Νότιας Αφρικής έχει σημειώσει αύξηση τιμών κατά 44%. Ήτοι όση περίπου και το πετρέλαιο, του οποίου επίσης η χρήση πρέπει να περιορισθεί και να καταργηθεί σαν πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας...

Συγκριτικά οι αυξήσεις είναι σχεδόν διπλάσιες από την αύξηση των τιμών των σπιτιών στις ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής αποτελούν βασικό στοιχείο τροφοδοσίας του πληθωρισμού.

Οι αυξήσεις στο κάρβουνο και στο πετρέλαιο είναι επίσης υπερδιπλάσιες ακόμα και της ατμομηχανής κερδών που ακούει στο όνομα Wall Street και η οποία έχει αποδόσεις αυξημένες εν μέσω πανδημίας κατά +26%!

Η χρήση κάρβουνου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχει αυξηθεί αντί να μειωθεί για την παραγωγή ενέργειας σε μεγάλες οικονομίες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν παραμερίσει – σε αντίθεση με την Ελλάδα - προς το παρόν, τις δεσμεύσεις απο-λιγνιτοποίησης στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού, ενώ παράλληλα η χρήση ΑΠΕ αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις.

Ολόκληρη αυτή η «κατάσταση» έχει καταλήξει να τροφοδοτεί πλέον, πέρα από τις άμεσα ανοδικές τάσεις των τιμών ενέργειας, τις μεσομακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στις οικονομίες σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, ακόμα και σε εκείνες που διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα παραγωγής ηλεκτρικού μέσω πυρηνικής ενέργειας...

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά πως οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) δεν μπορούν να καλύψουν το 2021/22 παρά μόνο – στο πλέον αισιόδοξο σενάριο – το 50% της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη διετία αυτή. Και μάλιστα, η πρόβλεψη μιλάει για το 5% το 2021 και λιγότερο (3%) το 2022.

Με τις προϋποθέσεις αυτές η απόφαση του G20 για πλήρη κατάργηση της χρήσης άνθρακα μέχρι το 2050, ή πολύ περισσότερο για καθοριστική μείωσή του μέχρι το 2030, φαίνεται... πολύ μακριά από την πραγματικότητα, όταν την ίδια στιγμή στις αγορές το «κάρβουνο» και το πετρέλαιο αποτελούν κεντρικής σημασίας πρώτες ύλες παραγωγής ηλεκτρικού και μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο και προοπτική που αποτελούν βασικούς «τροφοδότες» του πληθωρισμού διεθνώς. Και βέβαια η ανοδική αυτή πίεση στις τιμές μεταφέρεται πολλαπλασιαστικά σε ορισμένους τομείς στις τιμές παραγωγού και ειδικά στις τιμές τροφίμων και μεταφορών. Ό, τι και αν υποστηρίζουν την ίδια στιγμή οι Κεντρικοί Τραπεζίτες περί «προσωρινής» ανόδου των τιμών.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να παρατεθεί ένα σχετικό σημείωμα του αρθρογράφου στο insider.gr, Δ. Αντωνόπουλου για θέματα αγροτικής παραγωγής που είχε την καλοσύνη να μας στείλει:

«Οι παγκόσμιες τιμές στα τρόφιμα έχουν ξεφύγει και θα συνεχίσουν και άλλο. Το Μάιο ο FAO ανακοίνωσε 40% αύξηση τιμών σε ένα μήνα (!). Οι συγκομιδές στον περισσότερο κόσμο πάνε χάλια. ΟΙ ΗΠΑ, από τους μεγάλους παραγωγούς και τροφοδότες της παγκόσμιας αγοράς, ανακοίνωσαν πτώση παραγωγής στο σκληρό σιτάρι τους κατά 48% σε σχέση με το 2020 !!! Ο γειτονικός Καναδάς, στον οποίο οι ΗΠΑ βασίζονται για να καλύψουν το έλλειμμα στην αγορά τους, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει προβλέψεις (αυτοί θερίζουν Σεπτέμβριο), αλλά είναι ήδη γνωστό ότι μαστίζεται από καύσωνες.

Και οι φωτογραφίες που ανεβάζουν στα μίντια οι παραγωγοί είναι ενδεικτικές της καταστροφής. Πολλοί, εγκατέλειψαν την καλλιέργεια και έκοψαν τα σιτάρια για σανό!!!

Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι συγκομιδές πάνε ανάμεικτα και μόνο η Αυστραλία μοιάζει να μένει σε καλό επίπεδο. Τα διεθνή αποθέματα σε όλα τα δημητριακά δεν είναι υψηλά, σε ορισμένα μάλιστα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Το καινούργιο στοιχείο είναι η αμεσότητα της πληροφόρησης που παίρνει κανείς μέσω των κοινωνικών δικτύων. Μπαίνει κάποιος αγρότης να αλωνίσει στην Οκλαχόμα, ποστάρει μια φωτογραφία, την βλέπεις και ρωτάς, πως πάει ρε φίλε βγάζει τίποτα; Χάλια φίλε, τα μισά από πέρσι... Και σε 10 ημέρες έρχεται η πρόβλεψη και το επιβεβαιώνει!!!

Η κατάσταση είναι χειρότερη στις ζωοτροφές: Το κριθάρι σε εμάς (σ.σ. Ελλάδα) κόστιζε παραδοσιακά 12 με 14 λεπτά και τώρα έχει 24!!! Το καλαμπόκι 25 λεπτά από 18 ή 19! Τα χόρτα από 12 λεπτά πέρσι 20 φέτος!!! Αντιλαμβάνεσαι ότι τέτοιες αυξήσεις τιμών δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αλυσίδα παραγωγής και κατ' ανάγκη θα ακριβύνει και η φέτα και το κρέας και τα αυγά και μάλιστα πολύ...

Τα διεθνή ναύλα του χύδην φορτίου έχουν πάρει και αυτά την ανιούσα και από τον Μάρτιο ο δείκτης baltic exchange έχει ξεφύγει από 1.400 μονάδες στις 3080!!!

Προσωπικά απορώ με τις δηλώσεις μεγαλοσχημόνων ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα και ό, τι και να συμβεί θα είναι παροδικό. Πτώση παραγωγής σε βασικούς παίκτες της τάξης το 50% δεν είναι ούτε σύνηθες, ούτε διαχειρίσιμο.

Του χρόνου τέτοια εποχή οι αποθήκες θα είναι άδειες...».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider