Πώς κινήθηκε ο τζίρος της εστίασης μετά την άρση του lockdown

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς κινήθηκε ο τζίρος της εστίασης μετά την άρση του lockdown
Την πρώτη εικόνα για τον κλάδο της εστίασης μετά τον άνοιγμά της στις 3 Μαΐου δίνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η σύγκριση σε σχέση με πέρσι αλλά και με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, προ κορονοϊού.

Έπειτα από 6 μήνες σε lockdown, o κλάδος της εστίασης, τον Μάιο που επαναλειτούργησε, παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης καθώς ο τζίρος ήταν σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, παρέμεινε ωστόσο μειωμένος σε σχέση με την ίδια περίοδο προ πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καταστήματα εστίασης επαναλειτούργησαν στις 3 Μαϊου 2021 ενώ το 2020 ήταν κλειστά έως τις 25 Μαϊου, λόγω των περιοριστικών μέτρων του πρώτου lockdown. Και στις δύο περιόδους, οι επιχειρήσεις άνοιξαν με περιορισμούς ως προς την πληρότητα των χώρων, των ατόμων ανά τραπέζι και το ωράριο, ενώ φέτος το πρώτο διάστημα απαγορευόταν και η μουσική.

Αναλυτικά, τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας του κλάδου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 101.323.666 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 67,9% σε σχέση με τον Μάιο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 60.357.764 ευρώ. Αντίστοιχα τον Μάιο του 2019 προ πανδημίας δηλαδή, ο κύκλος εργασιών είχε ανέλθει σε 141.868.502 ευρώ, ήταν δηλαδή αυξημένος κατά 40.544.836 σε σχέση με φέτος, υπό εντελώς διαφορετικές βέβαια συνθήκες. Περισσότερο ενδεικτικά για την εικόνα του κλάδου μετά το πολύμηνο lockdown αναμένεται να είναι τα στοιχεία του Ιουνίου που θα φανούν και τα πρώτα δείγματα από την κίνηση στις τουριστικές περιοχές.

Σε δήλωσή του αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τόσο για την εστίαση όσο και για τα καταλύματα και τη βιομηχανία που επίσης ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση τον Μάιο, 488,2% και 37% αντίστοιχα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «παρά τη γενική προσπάθεια να υποβαθμιστεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαρκώς επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με μεγάλη ταχύτητα και απορροφά τους κραδασμούς της πανδημίας. Αν συνεχίσουμε την καλή μας προσπάθεια πειθαρχημένα όλα θα πάνε καλά».

Από την πλευρά τους πάντως οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν συνέχιση της στήριξης στον κλάδο προκειμένου οι επιχειρήσεις να μείνουν βιώσιμες. Η πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» μάλιστα απέστειλε στην Τρίτη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας τους περιορισμούς που συνεχίζουν να υπάρχουν στις επιχειρήσεις καθώς και το γεγονός ότι, όπως λένε, στην πλειονότητά τους δεν έχουν λάβει τις ενισχύσεις με κεφάλαιο κίνησης. Μεταξύ άλλων ζητούν απαλλαγή ενοικίων για Ιούλιο -Αύγουστο και επαναφορά των ποσοστών 60 - 40 μέχρι το τέλος του έτους, να εξαλειφθούν τα τέλη και τα πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα για το 2020 και το 2021, τη συνέχεια αναστολών των εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους και την επαναφορά των 120 δόσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider