Αλλαγές στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης, αυστηρά πρόστιμα και «λουκέτο» από την πρώτη παράβαση 

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλαγές στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης, αυστηρά πρόστιμα και «λουκέτο» από την πρώτη παράβαση 
Οι κυρώσεις που προβλέπονται από την Πέμπτη 8 Ιουλίου στις επιχειρήσεις εστίασης που παρανομούν. «Πληρώνουμε τα λάθη συναδέλφων, τη ζημιά που προκάλεσαν λίγοι κακοί επαγγελματίες» επεσήμανε στο insider.gr o πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς

Πιο αυστηρές κυρώσεις για τις επιχειρήσεις εστίασης και κέντρα διασκέδασης που παρανομούν, με προσωρινή αναστολή λειτουργίας ακόμη και μετά την πρώτη παράβαση έφερε η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καθώς και τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε καταστήματα κυρίως της παραλιακής. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς και θα προβλέπει η ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί έως αύριο, θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων και εκ των υστέρων για επιχειρήσεις που παρανόμησαν το προηγούμενο διάστημα, βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ευρεία σύσκεψη της Δευτέρας με αρμόδιους υπουργούς είχε επισημάνει ότι η προσοχή της κυβέρνησης θα πρέπει να επικεντρωθεί «στο κομμάτι της διασκέδασης και σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων» ενώ την Τρίτη το πρωί και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει πολύ μεγάλα πρόστιμα για όσους παρανομούν. Επέστησε μάλιστα την προσοχή των επαγγελματιών της εστίασης ενόψει και της εφαρμογής του νέου πλαισίου λειτουργίας από τις 15 Ιουλίου, να τηρήσουν τον διαχωρισμό των εσωτερικών χώρων σε αμιγείς και μεικτούς και τα όρια χωρητικότητας που προβλέπονται για την κάθε κατηγορία.

Με βάση όσα ανακοίνωσε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς, από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης, (μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης) θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι τα κέντρα διασκέδαση σε ανοιχτούς χώρους, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από τις 2 Ιουλίου και προβλεπόταν 25% πληρότητα καθώς και φιλοξενία εκτός των καθήμενων, και όρθιων πελατών. Αντίθετα στην εστίαση ήδη προβλέπεται παρουσία μόνο καθημενων.

Οι κυρώσεις

Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ελέγχονται και από την Πέμπτη που ισχύει το μέτρο διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.

Αναλυτικά,

  • στα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
  • Στα καταστήματα άνω των 200 τ.μ πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες
  • Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

Τι λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης

«Πληρώνουμε τα λάθη συναδέλφων, τη ζημιά που προκάλεσαν λίγοι κακοί επαγγελματίες» επεσήμανε στο insider.gr o πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς σχετικά με τα φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων σε συγκεκριμένα καταστήματα και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης θα κληθούν τις επόμενες μέρες να δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα που θα βγει στον «αέρα» εάν επιθυμούν να ανήκουν ως προς τους εσωτερικούς τους χώρους στην κατηγορία των αμιγών, να υποδέχονται δηλαδή μόνο εμβολιασμένους ή στους μεικτούς, υποδεχόμενοι πελάτες και ανεμβολίαστους που θα έχουν ωστόσο νωρίτερα υποβληθεί σε μοριακό ή ραπιντ τέστ. Για την εστίαση (καφέ, μπαρ, εστιατόρια) η πληρότητα θα είναι 85% στους αμιγείς και 50% στους μεικτούς ενώ στους κλειστούς χώρους των νυχτερινών κέντρων οι αμιγείς χώροι θα έχουν 60% πληρότητα και οι μεικτοί 25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μόνο με καθήμενους από 8 Ιουλίου εστίαση και κέντρα διασκέδασης – Προσωρινό «λουκέτο» από την πρώτη παράβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider