Ελλάδα
02-07-2021 | 18:38

Eurobank: Βελτιώνονται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021 παρά τις εστίες αβεβαιότητας

Newsroom
Μοιράσου το
Eurobank
live updates: Ανανεώθηκε πριν

H επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο 2021 ήταν καλύτερη του αναμενομένου, τονίζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την οικονομία, όmως επισημαίνει ότι παραμένουν εστίες αβεβαιότητας που σχετίζονται με τον κορονοϊό. 

Όπως αναφέρει η τράπεζα Αναμφισβήτητα, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο 2021 ήταν καλύτερη του αναμενομένου. Παρά την παράταση και την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων του 2ου lockdown, το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 4,4% και σε ετήσια συρρικνώθηκε κατά 2,3%. Η τριμηνιαία ποσοστιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο 2021 ήταν η 4η υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών (ΕΕ-27) ενώ η αντίστοιχη ετήσια συρρίκνωση ήταν η 6η βαθύτερη. Πέραν των προβλεπόμενων τακτικών αναθεωρήσεων των στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η πιθανή μείωση της μεταβολής των αποθεμάτων λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και η εκτιμώμενη σταδιακή άνοδος του πληθωρισμού από το 2ο εξάμηνο 2021, μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του τριμηνιαίου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, σε όρους ετήσιας μεταβολής, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης προβλέπεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος από το 2ο τρίμηνο 2021.

Εικόνα

Βάσει των δεικτών οικονομικής συγκυρίας και προσδοκιών που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, η εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο 2021 είναι θετική. Επί παραδείγματι, ο δείκτης οικονομικού κλίματος και ο δείκτης PMI μεταποίησης παρουσίασαν απότομη τριμηνιαία αύξηση το 2ο τρίμηνο 2021. Ο μεν πρώτος ενισχύθηκε στις 105,1 μονάδες από 93,2 το 1ο τρίμηνο 2021, ο δε δεύτερος στις 57,0 από 50,4 μονάδες το 1ο τρίμηνο 2021. Επιπρόσθετα, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου και ο δείκτης παραγωγής μεταποίησης συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο 2021 (2,2% MoM και 2,5% MoM αντίστοιχα). Σε ετήσιους όρους η αύξησή τους ήταν πολύ υψηλή λόγω των επιδράσεων βάσης (38,3% YoY και 22,6% YoY αντίστοιχα).

Εικόνα

Η καλύτερη του αναμενομένου επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο 2021, τα θετικά μηνύματα που εκπέμπουν οι δημοσιευθέντες δείκτες υψηλής συχνότητας για το 2ο τρίμηνο 2021 και η αναμενόμενη εισροή των πρώτων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ερμηνεύουν σε έναν βαθμό τις τρέχουσες αναθεωρήσεις επί τα βελτίω των εκτιμήσεων πολλών οργανισμών, τόσο εγχώριων όσο και από την αλλοδαπή, για την ανάπτυξη το 2021.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Focus Economics (Ιούλιος 2021), η μέση εκτίμηση της αγοράς για τον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης στην Ελλάδα το 2021 ανήλθε στο 4,8% από 3,9% 30 μέρες πριν (για το 2022 στο 5,3% από 5,7% έναν μήνα πριν). Εντούτοις, εστίες αβεβαιότητες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 συνεχίζουν να υφίστανται. Συνδέονται με τις συνέπειες από τις μεταλλάξεις της νόσου, την πορεία των εμβολιασμών και την αντίδραση των φορέων της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο, από το άνοιγμα των οικονομικών-κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οι εν λόγω παράγοντες δύνανται να επηρεάσουν τόσο τα τουριστικά έσοδα όσο και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.