Ελλάδα
30-06-2021 | 17:15

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ενίσχυση του τουρισμού στις προτεραιότητες

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Νέος Αναπτυξιακός Νόμος: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ενίσχυση του τουρισμού στις προτεραιότητες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με στόχο να αποτελέσει ένα σημαντικό και ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα αντικαταστήσει  τον ν. 4399/16 (Α’ 117) περί ιδιωτικών επενδύσεων, εισάγει νέα καθεστώτα ενισχύσεων για επενδύσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, προβλέπονται νέες ρυθμίσεις όσον αφορά στις διαδικασίες αξιολόγησης ένταξης στα καθεστώτα ενίσχυσης καθώς και ελέγχου της υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων. Ουσιαστικά, επιδίωξη είναι να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση της υλοποίησης νέων επενδύσεων. 

Τον «Αναπτυξιακό νόμο: Ελλάδα 2.0» παρουσίασαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης.

Η ανάγκη ουσιαστικής αναμόρφωσης των ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου ήταν επιτακτική, σύμφωνα τις ίδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς έπρεπε να αποτυπώνονται οι νέοι στόχοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενώ από την ψήφισή του και μετά θα αποτελεί το κατεξοχήν θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων προς τις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε είναι το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη), το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), ο Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, οι στόχοι του ΕΣΠΑ ’21 – ’27, η στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0) καθώς και η προσαρμογή στις ανάγκες της σημερινής ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας.

Οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο εισάγονται συνολικά 12 νέα καθεστώτα ενισχύσεων τα οποία θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες ιδέες σε όλους τους τομείς - ακόμη και τους πιο σύγχρονους - της ελληνικής οικονομίας.

Οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στους οποίους κινούνται τα καθεστώτα που περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να είναι:

  • Πράσινη μετάβαση
  • Ενεργειακός Μετασχηματισμός και κυκλική οικονομία.
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός.
  • Αύξηση της απασχόλησης, ενίσχυση δεξιοτήτων και κοινωνική συνοχή.
  • Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
  • Ενίσχυση τουρισμού και εναλλακτικών μορφών του.
  • Αγροδιατροφή (μεγέθυνση και εκσυγχρονισμός)

Yπευνθυμίζεται ότι με βάση τον προηγούμενο νόμο τα καθεστώτα επενδύσεων αφορούσαν σε Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Γενική Επιχειρηματικότητα, Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για MMΕ, Συνέργειες και δικτυώσεις, Ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικού οργανισμούς – ταμεία συμμετοχών, Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια - αλυσίδες αξίας και Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους.

Πλέον, τα νέα καθεστώτα που εισάγονται αφενός αποτυπώνουν την εθνική αναπτυξιακή πολιτική και αφετέρου αναμένεται να δώσουν τη δυνατότητα αλλά και ευελιξία στους επενδυτές να δημιουργούν και να προσαρμόζονται στις ανάγκες του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο