Βελτιώνει και η BofA τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία τη φετινή χρονιά

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βελτιώνει και η BofA τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία τη φετινή χρονιά
O οίκος θέτει σε μια εμπροσθοβαρή βάση (2021) τις εκτιμήσεις του κατεβάζοντας από την άλλη τον «πήχη» για τα επόμενα χρόνια. 

Τις εκτιμήσεις της για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά βελτιώνει και η Bank of America, μετά την καλύτερη εικόνα που διαμορφώθηκε στο α' τρίμηνο του έτους.

Αναλυτικότερα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 5,1% τη φετινή χρονιά (από 3,4% προηγουμένως), και 3,8% (από 5,7% που εκτιμούσε) το 2022, προτού υποχωρήσει στο 2,1% το 2023. Ουσιαστικά, ο οίκος θέτει σε μια εμπροσθοβαρή βάση (2021) τις εκτιμήσεις του κατεβάζοντας από την άλλη τον «πήχη» για τα επόμενα χρόνια.

Για τον πληθωρισμό βλέπει σταδιακή άνοδο στην Ελλάδα από το -0,1% φέτος στο +0,6% το 2022 και στο +0,8% το 2023.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,2%, 3,5% και 1,9% για το διάστημα 2021 - 2023, ενώ υψηλότερη ανάπτυξη για φέτος θα καταγράψουν η Ισπανία και η Γαλλία.

BofA

Παράλληλα, η BofA, δεν παραλείπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Delta, καθώς όπως επισημαίνει τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας και η επανεκκίνηση του τουρισμού, καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτη την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανικός οίκος στρέφει περισσότερο το βλέμμα του στη δυναμική πορεία του ιού στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει γενικά ενθαρρυντική, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται και η εκτίμηση της BofA για το R είναι περίπου στο 0,7 - 0,8. Από την άλλη, η κατάσταση στην Πορτογαλία δείχνει πιο ανησυχητική, με το R να είναι ήδη πάνω από το 1,1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider