BofA: Ανάπτυξη 3,4% για την ελληνική οικονομία το 2021, υψηλότερα το 2022 - Η πορεία σε ομόλογα, NPEs

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Ανάπτυξη 3,4% για την ελληνική οικονομία το 2021, υψηλότερα το 2022 - Η πορεία σε ομόλογα, NPEs
Η BofA εκτιμά πως η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα προσεγγίσει το 3,4% το 2021 (+70 μ.β από την προηγούμενη εκτίμηση) και το 5,7% το 2022 (+30 μ.β).

Σε βελτίωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2021 - 2022, προχώρησε Bank of America (μετά το virtual event στις 10-11 Μαΐου, όπου είχε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το πρωθυπουργικό γραφείο, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, την ΤτΕ, τον ΟΔΔΗΧ και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών), επισημαίνοντας από την άλλη πως παραμένουν στο προσκήνιο κίνδυνοι και προκλήσεις που απαιτούν ισχυρή πολιτική δέσμευση και συνεχής επαγρύπνηση των αρχών.

Έτσι ενσωματώνοντας το πλαίσιο του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» αλλά και τα τελευταία δεδομένα από το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, η BofA εκτιμά πως η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα προσεγγίσει το 3,4% το 2021 (+70 μ.β από την προηγούμενη εκτίμηση) και το 5,7% το 2022 (+30 μ.β). Παράλληλα, προχωρά και σε μια συντηρητική ενσωμάτωση για τα δάνεια του RRF (Facility Recovery and Resilience Facility), τα οποία αναμένεται να προσθέσουν 20 μ.β και 30 μ.β στους ρυθμούς ανάπτυξης τη διετία.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BofA με επικεφαλής της έκθεσης τον Αθανάσιο Βαμβακίδη (παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος του G10), η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε μια καλύτερη φετινή τουριστική σεζόν, με τις αρχές να αναμένουν διπλασιασμό των εσόδων, συγκριτικά με πέρυσι, με αυτά τα επίπεδα να εξακολουθούν να παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ο αμερικανικός οίκος, εκτιμά ότι η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να επιτύχουν το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Από την άλλη, η BofA επισημαίνει πως σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στη διαφοροποίηση των τομέων της οικονομίας και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης θα έχει για τα επόμενα έξι χρόνια το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αποτελέσει μια σημαντική νέα πηγή χρηματοδότησης επενδύσεων. Επιπλέον, παρότι η πανδημία δημιούργησε ένα δυσοίωνο τοπίο, η εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας έχει προχωρήσει με θετικό ρυθμό. Στο επίκεντρο έχει τεθεί η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και το ξένο ανθρώπινο κεφάλαιο, η βελτίωση των διοικητικών δομών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ουσιαστική αύξηση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, ενώ ακολουθεί μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του εργασιακού και ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με την BofA. Πέραν τούτου, μεγάλα επενδυτικά έργα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν «κολλήσει» για χρόνια, ξεκίνησαν εκ νέου, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού project του Ελληνικού.

Ελληνικά ομόλογα

Η αδιευκρίνιστη επικοινωνία στρατηγική της ΕΚΤ φαίνεται να βαραίνει τις αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως σημειώνει η BofA, ωστόσο οι ελληνικοί τίτλοι έχουν καταφέρει να υπεραποδώσουν μέσα στο sell off, καθώς η αύξηση των αγορών μέσω του προγράμματος PEPP (που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο) δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την αύξηση των αποδόσεων του Bund και τη διεύρυνση των spread. Ο οίκος επισημαίνει ότι το σκηνικό παραμένει θετικό σε ό,τι αφορά την προσφορά ομολόγων, ενώ η πρόοδος στο δρόμο για την έξοδο από το junk rating και μία μονιμότερη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα της ΕΚΤ θα μπορούσε να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη. Εξάλλου, η αγοραστική ικανότητα από τις τράπεζες παραμένει υψηλή.

BofA

Η εκτίμηση της BofA, για τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κάνει λόγο για 18-20 δισ. ευρώ το 2021 (ανάλογα με το ρυθμό του PEPP μετά τον Ιούνιο), κάτι που συνεπάγεται 9 δισ. ευρώ καθαρή αρνητική προσφορά ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, η παρουσία της ΕΚΤ μέσω του PEPP στα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά θα αυξηθεί από το 25% στο τέλος του 2020, σε πάνω από 40% έως το τέλος του 2021.

Τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει αρκετό δρόμο από την ελληνική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Βασικός στόχος παραμένει η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), με τον «Ηρακλή» να αποτελεί «game changer». Η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι περιορισμένη και κατώτερη από αυτήν που έχουν προϋπολογίσει οι τράπεζες, ενώ οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και υπάρχει αισιοδοξία για την ανάπτυξη του δανεισμού. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα υποστηρίξουν μεγάλα έργα υποδομών και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στο RRF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider