Γερμανικός Τύπος: Άψογη η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από την Αθήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικός Τύπος: Άψογη η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από την Αθήνα
«Το ελληνικό σχέδιο δεν ήταν μόνο γρήγορα έτοιμο, αλλά επεφύλαξε και εκδηλώσεις ενθουσιασμού στις Βρυξέλλες» υποστηρίζει η Die Welt.

Στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρεται ο γερμανόφωνος Τύπος, με αφορμή τη σημερινή επίσημη έγκριση του Σχεδίου από την Κομισιόν,

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Die Welt αναφέρει πως «"το ό,τι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους επικεφαλής κυβερνήσεων, που επισκέπτεται η φον ντερ Λάιεν, δεν εκπλήττει. Το ελληνικό σχέδιο δεν ήταν μόνο γρήγορα έτοιμο, αλλά επεφύλαξε και εκδηλώσεις ενθουσιασμού στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο (…)

Αλλά ήδη η εκπόνηση του σχεδίου ήταν παραδειγματική. Ενώ σε άλλες χώρες τα υπουργεία κατέθεσαν απλά καταλόγους με επιθυμίες για σχέδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε άλλες ξέσπασαν πολιτικές έριδες για την χρήση των πόρων, οδήγησαν κυβερνήσεις στο κατώφλι της κατάρρευσης, και μάλιστα στην Ιταλία στη διάλυση της κυβέρνησης, η Αθήνα ανέθεσε εξ αρχής το έργο σε εμπειρογνώμονες. Ο Ελληνοκύπριος καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος του Βραβείου Νoμπέλ Οικονομικών Επιστημών που θεωρείται κορυφή στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης, κλήθηκε, ως εξωτερικός σύμβουλος, να δώσει την επιστημοσύνη του. Ο Πισσαρίδης με ομάδα οικονομολόγων δεν έδωσαν μόνο οδηγίες για σχέδια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά έκαναν χωρίς εξωραϊσμούς μια βαθιά ανάλυση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα και περιέγραψαν μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξης".

Ο Γερμανός αρθρογράφος περιγράφει τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για το γερμανικό σχέδιο επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο αγνόησε τις συστάσεις για μεταρρυθμίσεις της Κομισιόν. Αλλά και τα γερμανικά επενδυτικά σχέδια δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες. "Η γερμανική κυβέρνηση" παρατηρεί η εφημερίδα "θέλει να επενδύσει ένα μεγάλο τμήμα των πόρων σε ήδη υπάρχοντα σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία δεν παραβιάζει μόνο τους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης για επενδύσεις των χρημάτων μόνο σε σχέδια που αποφασίστηκαν χρονικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά παραβιάζει και το πνεύμα του Ταμείου".

Η Süddeutsche Zeitung στο άρθρο της με τίτλο "Ευρωπαϊκή περιοδεία με καρνέ επιταγών" περιγράφει τον τρόπο που επέλεξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στο Ταμείο. "Χθες στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα η φον ντερ Λάιεν έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια για τον τρόπο που οι δύο κυβερνήσεις θα επενδύσουν τους πόρους για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας" σημειώνει ο αρθρογράφος.

"Σήμερα στην Ελλάδα και τη Δανία κομίζει το ίδιο μήνυμα, αύριο συνεχίζει στο Λουξεμβούργο. Φυσικά δεν ήταν απαραίτητο να παίξει η επικεφαλής της Κομισιόν ρόλο ταχυδρόμου. Αλλά οι ενισχύσεις κατά της πανδημίας είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα της θητείας της και φυσικά της αρέσει να μπαίνει στο προσκήνιο"».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 30,5 δισ. ευρώ

Κ. Μητσοτάκης για το «Ελλάδα 2.0»: Ιστορική στιγμή - Συνδυασμένοι πόροι 100 δισ. ευρώ στην οικονομία

Οι 331 στόχοι και ορόσημα που θα κρίνουν την έλευση των 30,5 δισ. ευρώ - Όλες οι παρεμβάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider