Μέσα στον Ιούλιο αναμένονται οι υπογραφές κυβέρνησης - Κομισιόν για το νέο ΕΣΠΑ

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέσα στον Ιούλιο αναμένονται οι υπογραφές κυβέρνησης - Κομισιόν για το νέο ΕΣΠΑ
Υπουργείο Ανάπτυξης
Όσον αφορά στα πρώτα κονδύλια, εκτιμάται ότι οι εκταμιεύσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Περί τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να καταθέσει η Ελλάδα, έπειτα από τις απαραίτητες προηγούμενες διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, το οριστικό κείμενο για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 - 2027, ενώ εκτιμάται ότι οι υπογραφές θα «μπουν» έως τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υφυπουργού Ανάπτυξης και επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη. Όσον αφορά δε, στα πρώτα κονδύλια, εκτιμάται ότι οι εκταμιεύσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Στόχος άλλωστε παραμένει, η χώρα μας να είναι από τις πρώτες που θα υπογράψει τελικά με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, το σχέδιο αφορά σε κοινοτικά κονδύλια 21,15 δισ. ευρώ τα οποία μαζί με εθνικούς πόρους 5,58 δισ. ευρώ οδηγούν σε επενδύσεις αξίας 26,73 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να λαμβάνει το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία αλλά και η Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τις πιο σημαντικές διαφορές που αναμένεται να έχει το νέο πρόγραμμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα, αποτελεί το γεγονός ότι σχεδόν το 1/3 των πόρων θα διατεθεί στις Περιφέρειες, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ενώ η πλειονότητα τους αναμένεται να διατεθεί σε δράσεις περιφερειακού ενδιαφέροντος. Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνουν τέλος, ότι κύριο μέλημα αποτελεί, το νέο ΕΣΠΑ να είναι λιγότερο γραφειοκρατικό, περισσότερο ευέλικτο και πιο γρήγορο όσον αφορά στην εκταμίευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider