Πώς κατανέμεται η «πίτα» των 26,7 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ - Το νέο σχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς κατανέμεται η «πίτα» των 26,7 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ - Το νέο σχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες
Υπουργείο Ανάπτυξης
Τα χρήματα ανά πρόγραμμα και ανά περιφέρεια. Η νέα στρατηγική, σύνδεση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος μετά από διαβουλεύσεις με την Κομισιόν η υποβολή του οριστικού σχεδίου στα μέσα Ιουνίου.

Το νέο (2ο κατά σειρά) σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 που εστάλη από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης τη Δευτέρα Κομισιόν, περιλαμβάνει την αναλυτική κατανομή των κονδυλίων ανά πρόγραμμα (τομεακό και περιφερειακό), αλλά και ανά στόχο πολιτικής τον οποίο εξειδικεύει.

Στόχος του υπουργείου είναι, μετά από διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, να υποβάλει η Ελλάδα το οριστικό κείμενο στα μέσα Ιουνίου. Με επόμενο βήμα, αν εγκριθεί άμεσα να μπορέσουν να έρθουν φέτος όχι μόνο οι προκαταβολές (που είναι μικρές), αλλά και πληρωμές μετά από αίτημα για έργα.

Το σχέδιο (Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης 2021-2027) αφορά σε κοινοτικά κονδύλια 21,15 δισ. ευρώ τα οποία μαζί με εθνικούς πόρους 5,58 δισ. ευρώ οδηγούν σε επενδύσεις αξίας 26,73 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει και σε αυτήν την προγραμματική περίοδο το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα--Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (που σήμερα επιβαρύνεται με τα πιο πολλά μέτρα στήριξης πέραν των επενδύσεων), αλλά και η Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση.

Ο λόγος για δύο επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία επιχειρείται να ενεργοποιηθούν φέτος. Και τούτο για να έρθουν πληρωμές, καθώς ήδη έργα θα αρχίσουν να τρέχουν με προχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (πχ έχει προναναγγελθεί πως στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί η δράση για τον τουρισμό).

Παρά την παράλληλη χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μεγάλο είναι και το ποσό για το Πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Περιβάλλον-Ενέργεια-Κλιματική Αλλαγή. Αντίθετα, μικρότερα είναι τα ποσά για Υποδομές-Μεταφορών.

1
2
3

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κυβέρνηση τρέχει για «πρωτιά» και στο ΕΣΠΑ μετά το Ταμείο Ανάκαμψης – Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση στις Βρυξέλλες

Πρωτιά απορρόφησης στα κονδύλια του ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις και απασχόληση – Kλειδώνει το νέο Σχέδιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider