Ρέγκλινγκ: Μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για το ομόλογο της Κομισιόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για το ομόλογο της Κομισιόν
Η Κομισιόν ξεκινά αυτό το πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να προσθέσει 800 δισ. ευρώ στα επόμενα 5 χρόνια, και έχουν αντλήσει ήδη 100 δισ. ευρώ από τις αγορές για την χρηματοδότηση του προγράμματος SURE.

«Είμαι σίγουρος πως θα είναι μεγάλη επιτυχία» χαρακτήρισε μιλώντας στο Bloomberg ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το νέο ευρωομόλογο της Κομισιόν.

«Η Κομισιόν ξεκινά αυτό το πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να προσθέσει 800 δισ. ευρώ στα επόμενα 5 χρόνια, και έχουν αντλήσει ήδη 100 δισ. ευρώ από τις αγορές για την χρηματοδότηση του προγράμματος SURE πέρυσι και στην αρχή του φετινού έτους και όλο αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Οπότε θεωρώ πως και σήμερα, αυτή η πρώτη μεγάλη έκδοση στα 10 δισ. ευρώ ή και περισσότερα θα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Η όρεξη των διεθνών επενδυτών από όλο τον κόσμο είναι παρούσα, είχαμε μια τηλεδιάσκεψη με επενδυτές, ανάμεσα στην Κομισιόν, την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και εμένα εκ μέρους του ESM, νωρίτερα μέσα στη βδομάδα και ήταν ορατή η ικανοποίηση των διεθνών επενδυτών για την έκδοση αυτών των ομολόγων από την Ευρώπη».

Σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που «βλέπουν» οι διεθνείς επενδυτές σε αυτή την νέα έκδοση ευρωπαϊκού χρέους ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε πως «οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να διαφοροποιήσουν τα assets τους, έτσι δεν επενδύουν τα πάντα στο αμερικανικό δολάριο, ή σε άλλο συνάλλαγμα. Η εμπιστοσύνη προς το ευρώ είναι μεγάλη αυτή τη στιγμή, αν συγκριθεί με 10 χρόνια πριν. Υπάρχει ικανοποίηση για το πως αντέδρασε στην κρίση η Ευρώπη, για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, οι προβλέψεις είναι καλές, όπως και η απάντηση στην πανδημία ήταν αποτελεσματική, γι’ αυτό και θα χαρακτήριζα το ευρώ ένα ασφαλές asset. Στα ομόλογα που εκδίδονται από την Κομισιόν ή τον ESM, οι επενδυτές μπορούν να έχουν περί τις 30 μονάδες βάσης υψηλότερες αποδόσεις από τα γερμανικά ομόλογα, και γι’ αυτό είναι τόσο ελκυστικά».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για κορεσμό της αγοράς από τις εκδόσεις χρέους, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε πως δεν πιστεύει πως θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σήμερα ή στο εγγύς μέλλον. «Υπάρχει συντονισμός μεταξύ Κομισιόν και ESM αλλά και τους εθνικούς οργανισμούς για το χρέος. Είναι αληθές πως η έκδοση χρέους από χώρες και θεσμούς φέτος είναι πολύ υψηλότερη από άλλες χρονιές, γιατί ως απάντηση στην πανδημία οι χώρες αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις δαπάνες και τα δημοσιονομικά ελλείματα κι έτσι τις εκδόσεις χρέους, αλλά είναι κομμάτι της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ και της Fed, και δεν αποτελεί πρόβλημα».

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών και αντιμετώπισης της πανδημίας ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις από διεθνείς οργανισμούς όπως τον ΟΑΣΑ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ αλλά και με βάση τα όσα βλέπει από τις αγορές και από τις αναλύσεις, όλοι συμφωνούν πως από στο β’ τρίμηνο του έτους βλέπουμε πολύ ισχυρή ανάκαμψη. «Το α’ τρίμηνο ήταν ακόμη αδύναμο και για μερικές χώρες αρνητικό λόγω του lockdown και της απάντησης στο 3ο κύμα της πανδημίας, αλλά από εδώ και μπρος οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές, και η ΕΚΤ έβγαλε μια πρόβλεψη την προηγούμενη εβδομάδα για 4,6% ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος και 4,7% του χρόνου, και αυτό σημαίνει ότι έως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι ξανά πίσω στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2019, πριν μας χτυπήσει η Covid-19».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider