Εμπορική συμφωνία ανακοίνωσαν Βρετανία - Αυστραλία

Newsroom
Μοιράσου το
Εμπορική συμφωνία ανακοίνωσαν Βρετανία - Αυστραλία
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον
Η συμφωνία αναμένεται να μειώσει τους δασμούς σε προϊόντα όπως το Scotch whisky, τον ρουχισμό και τα αυτοκίνητα. Πιθανώς θα μειώσει τους δασμούς και σε αγροτικά προϊόντα.

Σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία κατέληξε το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει τις βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου, που απασχολούν 3,5 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Σήμερα ξημερώνει μια νέα μέρα στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Αυστραλία, βασισμένη στην κοινή μας ιστορία και τις κοινές αξίες», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε ανακοίνωσή του. «Η νέα συμφωνία ανοίγει φανταστικές ευκαιρίες για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθώς και για νέους που θέλουν την ευκαιρία να εργαστούν και να ζήσουν στην άλλη πλευρά του κόσμου», πρόσθεσε.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bloomberg, η συμφωνία οριστικοποιήθηκε σε γεύμα ανάμεσα στον Τζόνσον και τον Αυστραλιανό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον τη Δευτέρα το βράδυ.

Η συμφωνία αναμένεται να μειώσει τους δασμούς σε προϊόντα όπως το Scotch whisky, τον ρουχισμό και τα αυτοκίνητα. Πιθανώς θα μειώσει τους δασμούς και σε αγροτικά προϊόντα, ένα πεδίο αντιπαράθεσης που έχει προκαλέσει την αντίδραση του βρετανικού αγροτικού τομέα.

Η συμφωνία με την Αυστραλία -η οποία αναμένεται να ωθήσει τη βρετανική οικονομία κατά 0,02% σε διάστημα 15 ετών- είναι μια συμβολική κίνηση ενδεικτική της ατζέντας του Τζόνσον μετά το Brexit, καθώς είναι η πρώτη συμφωνία με μεγάλο σύμμαχο που εκτείνεται πέρα από την υφιστάμενη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Η Αυστραλία είναι ο 20ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ην. Βασιλείου παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.