«Φουλάρουν οι μηχανές» για το «Strategic Projects Pipeline»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φουλάρουν οι μηχανές» για το «Strategic Projects Pipeline»
Ο ρόλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας υπό τον Πρωθυπουργό. «Πήρε πόντους το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, «μπήκαν τα θεμέλια» ώστε να «χτιστεί» το αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, γνωστό αλλιώς και ως Strategic Projects Pipeline. Επί της ουσίας, συγκροτείται κυβερνητική επιτροπή για τα μεγάλα έργα του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ, με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όχι απλά να αποτελεί βασικό μοχλό στην αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης και της χώρας, αλλά και να αναβαθμίζεται περαιτέρω ως προς τον ρόλο του σε αυτή.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής στη χτεσινή του εισήγηση αναφέρθηκε στον ρόλο, τις προτεραιότητες, τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση και την εξέλιξή έργων μεγάλης προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία, που θα εκτελεστούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ αλλά και εθνικούς πόρους. Σε αυτήν θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός με αναπληρωτή τον υπουργό Κώστα Καραμανλή που θα έχει ειδικό ρόλο, όπως και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γ. Καραγιάννης (σε σχετική Επιτροπή).

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω φορέας θα αντικαταστήσει την Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής και θα απαρτίζεται από μια ολιγομελής Επιτροπή κυβερνητικών στελεχών για την υποβοήθηση του έργου της.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι στον νόμο 4799 του Υπουργείου Οικονομικών, κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε τροπολογία, με την οποία προχώρησε η θέσπιση ενός ευρύτερου νομικού πλαισίου για το συντονισμό των εμβληματικών δημόσιων συμβάσεων. Πρόκειται για έργα μεγάλης προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, που θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ αλλά και εθνικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, με τα άρθρα 125-131 εισάγονται για πρώτη φορά κανόνες αξιολόγησης και προτεραιοποίησης των δημόσιων συμβάσεων, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι αρμοδιότητες της Κυβερνητικής Επιτροπής, αφορούν στην κατάρτιση και έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, στον καθορισμό προτεραιοτήτων για συμβάσεις ανά τομέα πολιτικής για κάθε 5ετή προγραμματική περίοδο, στην πηγή ή τις πηγές χρηματοδότησης κάθε σύμβασης, από εθνικούς, κοινοτικούς ή διεθνείς πόρους ή την υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης, στη δυνατότητα προσδιορισμού ή μεταβολής των πηγών χρηματοδότησης, στη δυνατότητα αναθεώρησης, εν μέρει ή συνολικά του Προγράμματος, στην προώθηση των αναγκαίων θεσμικών, διοικητικών, νομοθετικών και οργανωτικών ρυθμίσεων.

Για την υποβοήθηση του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής προτείνεται η συγκρότηση μιας ολιγομελούς Επιτροπής κυβερνητικών στελεχών. Η Επιτροπή θα συντάσσει εισηγήσεις αξιολόγησης των προτάσεων που υποβάλλονται, θα παρακολουθεί την εξέλιξη του Προγράμματος, και θα μεριμνά για τη συλλογή όλων των στοιχείων και πληροφοριών που είναι αναγκαία για την αξιολόγηση και «προτεραιοποίηση» των συμβάσεων. Επίσης, μπορεί να απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες των δικαιούχων, καθώς και στις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές και φορείς, οι οποίοι οφείλουν να παρέχουν σε αυτήν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, χωρίς καθυστέρηση. Παράλληλα, θα συντάσσει και υποβάλλει στην Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, σε εξαμηνιαία βάση, έκθεση προόδου των εργασιών της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider