Διεθνή
26-05-2021 | 18:38

DIW (Γερμανία): Μετά την προσωρινή ανάκαμψη, ακολουθεί η κρίση στην οικονομία

Newsroom
Μοιράσου το
DIW (Γερμανία): Μετά την προσωρινή ανάκαμψη, ακολουθεί η κρίση στην οικονομία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

O επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW) Μάρτσελ Φράτσερ προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας μετά την κορύφωση της κρίσης της κορονοϊού ενδέχεται να μην διαρκέσει και να υποτροπιάσει το 2022. Γι' αυτό απαιτείται αλλαγή πορείας στην οικονομική πολιτική.

«Η ανησυχία μου δεν ισχύει για τους επόμενους έξι μήνες, γιατί αναμένω μια προσωρινή οικονομική άνθηση λόγω των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων και των θετικών επιπτώσεων που θα έχουν στην κατανάλωση και τις επενδύσεις. Έπειτα από μια προσωρινή έκρηξη, η γερμανική οικονομία θα μπορούσε όμως να υποχωρήσει ξανά το επόμενο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Μάρτσελ Φράτσερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μήπως η γερμανική οικονομία υποχωρήσει πολύ ξανά το 2022 όταν θα έχει τελειώσει η κάλυψη της οικονομικής υστέρησης και πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα υψηλά χρέη τους και δεν θα έχουν επαρκείς προοπτικές. Το ενδεχόμενο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων είναι ένας μεγάλος και ταυτόχρονα υποτιμημένος κίνδυνος», συνέχισε.

«Η μεγαλύτερη αδυναμία της γερμανικής οικονομικής πολιτικής είναι το γεγονός ότι εστιάζει πάρα πολύ στη βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση της οικονομικής κρίσης την οποία προκάλεσε ο κορονοϊός. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για μελλοντικές επενδύσεις, προκειμένου να ανοίξει μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις επιχειρήσεις και να δρομολογήσει επιτέλους τον μετασχηματισμό της γερμανικής οικονομίας αναφορικά με την προστασία του κλίματος, την ψηφιοποίηση και την εκπαίδευση», τόνισε ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

Ο Φράτσερ τάχθηκε τέλος «υπέρ μιας μεγάλης επιθετικής εκπαιδευτικής πολιτικής, προκειμένου να δημιουργηθούν ξανά μελλοντικές ευκαιρίες για τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά και τους νέους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να δώσει μια ευκαιρία ζωής ή ένα επίδομα έναρξης επαγγέλματος σε νέους μετά το πρώτο επαγγελματικό τους πτυχίο, έτσι ώστε να έχουν καλύτερες πιθανότητες να διαμορφώσουν το μέλλον τους», όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.