Ελλάδα
23-05-2021 | 19:35

Η θέση της Αθήνας για την αεροπειρατεία στη Λευκορωσία - 11 Έλληνες επιβάτες στην πτήση

Newsroom
Μοιράσου το
Η θέση της Αθήνας για την αεροπειρατεία στη Λευκορωσία - 11 Έλληνες επιβάτες στην πτήση
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair στη Λευκορωσία που έχει προκαλέσει πλήθος διεθνών αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Μινσκ, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην πτήση επέβαιναν και 11 Έλληνας πολίτες, ενώ η Αθήνα, που χαρακτηρίζει το περιστατικό ως πράξη αεροπειρατείας, καταδικάζει τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτασέβιτς, ο οποίος απειλείται με θανατική ποινή.

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ σημειώνει τα εξής:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.

Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.

Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταδίκη Μητσοτάκη για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Λευκορωσία

MUST READ

Λευκορωσία: Διπλωματικό «θρίλερ» με πτήση που πέταξε από την Αθήνα για το Βίλνιους