UBS: Το τρίπτυχο που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Το τρίπτυχο που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
Η UBS αναμένει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την διετία 2021 - 2022, υψηλότερο από το consensus. Τι «βλέπει» τώρα για την ανεργία και το χρέος.

Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένει για το 2021 η UBS, επιταχύνοντας ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος, στηριζόμενη σε ένα ισχυρό τρίπτυχο αλλά με επιφυλάξεις ως προς τη φετινή πορεία του τουρισμού.

Υπό αυτό πρίσμα, ο ελβετικός οίκος αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 5,6% τη φετινή χρονιά, υψηλότερος κατά 2,1% από το consensus, ανεβάζοντας τον «πήχη» στο 6% το 2022, με διαφορά +0,9% από το consensus. Επιπλέον, η εικόνα που διατηρεί η UBS για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι καλύτερη από τον μ.ο της Ευρωζώνης, όπου αναμένεται ανάπτυξη 4,3% και 5,3% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι του ξένου οίκου, τα μέχρι στιγμής δεδομένα του α΄τριμήνου δείχνουν κάποια ανθεκτικότητα στην οικονομική δραστηριότητα, με τη βιομηχανική παραγωγή να είναι ισχυρότερη από το 2017, ενώ θετικά σήματα εκπέμπονται τόσο από το οικονομικό κλίμα για το μήνα Μάρτιο όσο και από την πορεία των φορολογικών εσόδων. Επιπλέον, το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ του α΄τριμήνου ήταν καλύτερο από την εκτίμηση που διατηρούσε ο οίκος, κατά 0,9 δισ. ευρώ, κάτι που αποτυπώνει και την ανθεκτικότητα στην εισπραξιμότητα των φόρων.

Έτσι η UBS αναμένει δυναμική ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας από με ώθηση από i) την «έκρηξη» της καταναλωτικής ζήτησης μετά το πέρας των περιορισμών που υπήρξαν, με το λιανεμπόριο να έχει ανοίξει και πάλι από τα μέσα Απιρλίου, ii) την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, με τις πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης να αναμένονται στα τέλη του Ιουλίου και iii) το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, το οποίο ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ ή στο 8,5% του ΑΕΠ, με την UBS εστιάζει στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, υπάρχει σαφής κίνδυνος να απογοητεύσουν οι εισροές από τον τουριστικό κλάδο.

Ευρύτερα, η UBS εκτιμά ότι η ανεργία θα υποχωρήσει από το 16,3% το 2020, στο 15,7% το 2021, φτάνοντας στο 14,7% το 2022. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος από το επίπεδο του 207% του ΑΕΠ το 2020, θα μειωθεί ελαφρώς στο 202% φέτος, υποχωρώντας κάτω από το 200% το 2022, ήτοι στο 193% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα των εμβολιαστικών προγραμμάτων, ο ελβετικός οίκος αναφέρει πως επιταχύνθηκαν καθώς πολλές χώρες της Ευρωζώνης εμβολιάζουν γρηγορότερα από τις ΗΠΑ, με την τελευταία να αντιμετωπίζει πλέον φαινόμενα διστακτικότητας. Έτσι ο ρυθμός εμβολιασμού στην Ευρώπη αντιστοιχεί πλέον σε αυτόν των ΗΠΑ πριν από δύο μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider