Fed: Σταθερά τα επιτόκια, «ψυχραιμία» για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Σταθερά τα επιτόκια, «ψυχραιμία» για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Οι αξιωματούχοι της τράπεζας εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ωστόσο σημειώνουν πως η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι «μεταβατική» .

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της, όπως ανακοινώθηκε μετά από τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed.

Ακόμα, η Fed ανακοίνωσε πως διατηρεί το πρόγραμμα αγορά κρατικών ομολόγων της στα 120 δισ. δολάρια ανά μήνα.

Οι αξιωματούχοι της τράπεζας εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ωστόσο σημειώνουν πως η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι «μεταβατική» εν μέσω των πιέσεων του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία.

Ακόμα, στην ανακοίνωση της Fed σημειώνεται πως η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση στις ΗΠΑ εμφανίζονται «αυξημένες», σε μια αναφορά που οι αναλυτές «διαβάζουν» ως απομάκρυνση του ενδεχόμενου για λήψη νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας από την τράπεζα.

«Ακόμα και οι τομείς της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία, έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης» σημειώνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, ενώ από το κείμενο έχει αποσυρθεί η προηγούμενη αναφορά για «σημαντικό ρίσκο» στην αμερικανική οικονομία από τον κορονοϊό.

Ο Πάουελ

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για το 2021 δείχνει ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αλλάξει τη νομισματική πολιτική της για το τρέχον έτος

Ακόμα, ο Αμερικανός τραπεζίτης ανέφερε πως δεν είναι ακόμα η στιγμή ώστε η Fed να αρχίζει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ο Πάουελ ανέφερε πως αναμένει ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα επιτρέψουν μια μερική επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα εντός του 2021.

«Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είναι πιθανό να πάρει λίγο χρόνο για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος» τόνισε ο πρόεδρος της Fed, προσθέτοντας: «Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια προσαρμοστική στάση στη νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα στην απασχόληση και στον πληθωρισμό».

«Όσον αφορά τα επιτόκια, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στο τρέχον εύρος του μηδέν έως 0,25% έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας ευθυγραμμιστούν με τον στόχο της Επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός ανέλθει στο 2% και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει λίγο το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Μιλώντας για το εάν η Fed αναμένει αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, ο Πάουελ δήλωσε πως περιμένει περαιτέρω πιέσεις στα επιτόκια των ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γύρισαν στο πράσινο οι ευρωαγορές με την προσοχή σε αποτελέσματα και Fed

Έντονη νευρικότητα στη Wall Street, αναμένοντας τη Fed και τα εταιρικά αποτελέσματα

Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Στο πράσινο μετά τη δημοσίευση πρακτικών της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider