Κλείδωσε το Σχέδιο Ανάκαμψης, αρχίζει το τροχάδην για προκαταβολή και ενεργοποίηση επενδύσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείδωσε το Σχέδιο Ανάκαμψης, αρχίζει το τροχάδην για προκαταβολή και ενεργοποίηση επενδύσεων
Το ελληνικό σχέδιο εστάλη χθες το βράδυ στην Κομισιόν. Το «αργυρό» μετάλλιο στην Ελλάδα για την ταχύτητα ολοκλήρωσής του. Τουλάχιστον τρεις χώρες ακολουθούν σήμερα. Τα επόμενα βήματα της Αθήνας και τα πρώτα έργα.  

Το ελληνικό σχέδιο εστάλη χθες το βράδυ στην Κομισιόν με την Ελλάδα να λαμβάνει - όπως επιθυμούσε - το «αργυρό» μετάλλιο αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσής του μετά την Πορτογαλία. Σήμερα, με βάση τις προαναγγελίες που έχουν γίνει, τουλάχιστον 4 χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν: Η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και η Ιταλία του Μάριο Ντράγκι. Επισήμως ο χρόνος λήγει στο τέλος του μήνα, αλλά, είναι πιθανό, κάποια κράτη να χρειαστούν παραπάνω μέρες.

Το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», όπως ονομάζεται , θα κατατεθεί και σε «φυσική μορφή» στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη.

Ο επικεφαλής Οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης με tweet προανήγγειλε ένα σχέδιο 4.104 σελίδων, αν περιληφθούν και 1.383 σελίδες αναλυτικής κοστολόγησης με 175 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Επί της ουσίας, το Σχέδιο πλέον περνά στη φάση της εφαρμογής. Της εκ των προτέρων έναρξης έργων που είναι πιο «ώριμα», της προετοιμασίας παρεμβάσεων που θέλουν χρόνο αλλά και της διατήρησης των «πρωτείων» στη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την τελική πολιτική έγκριση.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο insider.gr τα πρώτα έργα τα οποία θα τρέξουν είναι το Ψηφιακό Μέρισμα (130 εκατ. ευρώ), το εξοικονομώ για επιχειρήσεις (250 εκατ.) και για τα νοικοκυριά (500 εκατ.) που αναμένονται από το Σεπτέμβριο, προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και η δανειοδότηση επιχειρήσεων για επενδύσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης με κόστος περί το 1 δισ. ευρώ το 2021.

Σε επίπεδο διαβουλεύσεων, πλέον, η Επιτροπή έχει περιθώριο των 2 μηνών (κατά το οποίο μπορεί να προτείνει αλλαγές) έως την τελική έγκριση του σχεδίου. Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα πρέπει να το επικυρώσει πολιτικά (μέσα σε 1 μήνα) και η Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει στο σκέλος των συμβάσεων ενεργοποίησής του και χορήγησης της προκαταβολής. Αλλά και η κυβέρνηση θα οδεύσει το σχέδιο που προσεγγίζει πλέον τις 3.000 σελίδες προς επικύρωση από τη Βουλή.

Το σχέδιο οριστικοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, μέσα από διαδοχικές διαβουλεύσεις του αρμόδιου επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Κομισιόν. Έχει αξία έως 32 δισ. ευρώ που στοχεύει στη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων 57 δισ. ευρώ.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι αυτό που εκκρεμεί παράλληλα είναι η διαδικασία εξόδου της Επιτροπής στις αγορές για να δανεισθεί, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία παροχής των προκαταβολών του 13% σε όλα τα κράτη.

Η Ελλάδα περιμένει να έρθουν το 2021 περί τα 4 δισ. ευρώ (13% της προκαταβολής) φέτος από τις Βρυξέλλες. Όταν λυθούν τα ζητήματα επικύρωσης του θέματος των Ιδίων Πόρων και δανεισθεί η Επιτροπή από τις αγορές. Περιμένει επιπλέον ποσό περί τα 1,5 δισ. ευρώ από το React EU για να καλύψει δαπάνη για μέτρα στήριξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όλη η λίστα με τις επενδύσεις-μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ - Ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider