Σήμερα η τελική σύσκεψη κυβέρνησης με Κομισιόν για Σχέδιο των 32 δισ. - Την Τρίτη η κατάθεση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η τελική σύσκεψη κυβέρνησης με Κομισιόν για Σχέδιο των 32 δισ. - Την Τρίτη η κατάθεση
Στόχος η αποστολή του τελικού κειμένου το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες ούτως ώστε αμέσως μετά το Πάσχα η Ελλάδα να αρχίζει να στρέφεται στην εφαρμογή των Επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων - όποιος σχεδιάζεται να είναι και ο τελικός - έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί το αρμόδιο επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Κομισιόν για την οριστικοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης. Ανάλογη συνάντηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες και το βράδυ του Σαββάτου, αλλά και την Παρασκευή το απόγευμα.

Στόχος είναι να λυθούν κάποια μικρότερα ή και λίγα μεγαλύτερα ζητήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Σχέδιο των 32 δισ. ευρώ για συγκεκριμένα έργα και μεταρρυθμίσεις. Ούτως ώστε να διατηρηθεί ο αρχικός στόχος αποστολής του στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης.

Διατηρώντας έτσι την «πρωτοπορία» ανά την ΕΕ σε βαθμό ωριμότητας. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως το ελληνικό σχέδιο θεωρείται ως ένα από τα πιο ώριμα πανευρωπαϊκά, αλλά και ένα από τα σχέδια τα οποία έχουν υψηλό ποσοστό εξειδικευμένων έργων. Εν αντιθέσει την πορεία άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση μετά την αποστολή θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις. Καθώς η Επιτροπή στο περιθώριο των 2 μηνών που θα έχει για την έγκριση του σχεδίου μπορεί να προτείνει αλλαγές.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα πρέπει να το επικυρώσει πολιτικά (μέσα σε 1 μήνα). Μετά η Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει στο σκέλος των συμβάσεων ενεργοποίησής του και χορήγησης της προκαταβολής. Αλλά και η κυβέρνηση θα οδεύσει το σχέδιο που ξεπερνά τις 2.000 σελίδες προς επικύρωση από τη Βουλή.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι αυτό που εκκρεμεί παράλληλα είναι η διαδικασία εξόδου της Επιτροπής στις αγορές για να δανεισθεί προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία παροχής των προκαταβολών του 13% σε όλα τα κράτη.

Αυτό που θέλει η Αθήνα είναι να διασφαλιστεί ότι μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο το Σεπτέμβριο θα φτάσουν τα χρήματα. Και γι αυτό επιθυμεί να παραμείνει στην η ομάδα κρατών που θα εγκριθούν, ώστε να ελπίζει ότι θα λάβει προκαταβολή (ή έστω ένα μέρος της) ακόμη και από τον «κουμπαρά» της Επιτροπής πριν αυτή βγει στις αγορές.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης επιθυμεί με τα 32 δισ. ευρώ να κινητοποιήσει 57 δισ. ευρώ επενδυτικών κονδυλίων. Η επιτελική ομάδα αποτελείται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, και τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλωματικός πυρετός στην ΕΕ για την επιτάχυνση του Σχεδίου Ανάκαμψης- Η στρατηγική της Αθήνας & οι κίνδυνοι

Ταμείο Ανάκαμψης, όλα κρίνονται στα τέλη του Απρίλη

gazzetta
gazzetta reader insider insider