ΕΚΤ: Αμετάβλητη η «εργαλειοθήκη» της, με το βλέμμα στις δηλώσεις Λαγκάρντ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Αμετάβλητη η «εργαλειοθήκη» της, με το βλέμμα στις δηλώσεις Λαγκάρντ

Αμετάβλητη διατήρηση την «εργαλειοθήκη« της νομισματικής της πολιτικής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, τα επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παρέμεινα σταθερά κοντά σε μηδενικά και αρνητικά επίπεδα ήτοι στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις αγορές στοιχείων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας PEPP, το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση της πανδημίας έχει λήξει. Εφόσον οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν την κοινή αξιολόγηση των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό που διενεργήθηκε κατά τη συνεδρίαση για θέματα νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού APP θα συνεχιστεί με ένα ρυθμό 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider