Πάουελ: «Σταδιακά και με μεγάλη διαφάνεια» οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: «Σταδιακά και με μεγάλη διαφάνεια» οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική
Οι όποιες αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα γίνουν «σταδιακά και με μεγάλη διαφάνεια» και μόνο μετά την πλήρη επούλωση της οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed.

Οι όποιες αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα γίνουν «σταδιακά και με μεγάλη διαφάνεια» και μόνο μετά την πλήρη επούλωση της οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

«Καθώς σημειώνουμε σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους μας, θα ξεκινήσουμε σταδιακά την απόσυρση», του προγράμματος αγορά ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως που πραγματοποιεί η Fed, ανέφερε ο Πάουελ σε συνέντευξή του. Οι αυξήσεις επιτοκίων θα εξεταστούν μόνο «όταν η οικονομία ανακάμψει πλήρως». «Πολύ σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και με μεγάλη διαφάνεια, όταν η οικονομία έχει ανακάμψει πλήρως, θα αποσύρουμε την υποστήριξη που παρείχαμε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Πάουελ.

Ερωτηθείς εάν τον φοβίζει το μέγεθος του ποσού που η Fed έχει ρίξει στην οικονομία, ο Πάουελ απάντησε ότι η ποσότητα του χρήματος είναι λιγότερο σημαντική για τον προσδιορισμό του πληθωρισμού από ό, τι ήταν στο παρελθόν. Εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί υψηλότερος από τον στόχο του 2% της Fed, η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στον στόχο, τόνισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκεται σε «μη βιώσιμο δρόμο» και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόλις ανακάμψει η οικονομία. «Αλλά αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider