Οικονομία | Ελλάδα
25-03-2021 | 15:22

Πάουελ: «Σταδιακά και με μεγάλη διαφάνεια» οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική

Newsroom
Μοιράσου το
Πάουελ: «Σταδιακά και με μεγάλη διαφάνεια» οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι όποιες αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα γίνουν «σταδιακά και με μεγάλη διαφάνεια» και μόνο μετά την πλήρη επούλωση της οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

«Καθώς σημειώνουμε σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους μας, θα ξεκινήσουμε σταδιακά την απόσυρση», του προγράμματος αγορά ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως που πραγματοποιεί η Fed, ανέφερε ο Πάουελ σε συνέντευξή του. Οι αυξήσεις επιτοκίων θα εξεταστούν μόνο «όταν η οικονομία ανακάμψει πλήρως». «Πολύ σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και με μεγάλη διαφάνεια, όταν η οικονομία έχει ανακάμψει πλήρως, θα αποσύρουμε την υποστήριξη που παρείχαμε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Πάουελ.

Ερωτηθείς εάν τον φοβίζει το μέγεθος του ποσού που η Fed έχει ρίξει στην οικονομία, ο Πάουελ απάντησε ότι η ποσότητα του χρήματος είναι λιγότερο σημαντική για τον προσδιορισμό του πληθωρισμού από ό, τι ήταν στο παρελθόν. Εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί υψηλότερος από τον στόχο του 2% της Fed, η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στον στόχο, τόνισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκεται σε «μη βιώσιμο δρόμο» και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόλις ανακάμψει η οικονομία. «Αλλά αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.