Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Capital Economics για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα - Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Capital Economics για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα - Οι επιπτώσεις στην οικονομία
Σύμφωνα με την Melanie Debono, οικονομολόγο της Capital Economics για την Ευρώπη, το β΄τρίμηνο είναι πιθανό να είναι ένα άλλο χαμένο τρίμηνο για τον τουρισμό. Η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων δεν βοηθά για την ώρα καθώς παραμένει στον «πάγο» οι κλάδοι του λιανεμπορίου, της εστίασης και της φιλοξενίας. Οι κίνδυνοι από την έξαρση της πανδημίας στον τουρισμό.

Ηχηρές προειδοποιήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνει η Capital Economics μετά τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων -παρά την αυξητική τάση των κρουσμάτων- που δεν αποτελεί για την ώρα «game changer». Αντιθέτως, εάν αυτή η χαλάρωση οδηγήσει σε ταχύτερη εξάπλωση της πανδημίας τότε υπάρχει σαφής κίνδυνος ακόμη και να καθυστερήσει η αναπτυξιακή δυναμική μέχρι και το γ΄τρίμηνο, με τα «σύννεφα» να πυκνώνουν πάνω από τις προοπτικές του τουρισμού.

Όπως επισημαίνει η Melanie Debono, οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, από αυτή την εβδομάδα άρχισαν να μειώνονται τα περιοριστικά μέτρα, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να έχει ως αφετηρία πλέον στις 9 μ.μ., ενώ τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα πάρκα επανέρχονται ξανά σε ένα στάδιο κανονικότητας. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια ήταν λίγο αναπάντεχο, με δεδομένο πως τα κρούσματα αυξάνονται, οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση και ο δείκτης θετικότητας των τεστ πλησιάζει εκείνον της Ιταλίας και της Γαλλίας, όπου πρόσφατα αυστηροποίησαν τα περιοριστικά μέτρα.

insider

Από την άλλη, η παράταση της κυκλοφορίας και το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής θα έπρεπε να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα. Η πρόσφατη εμπειρία από τη Γαλλία έδειξε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά δύο ώρες νωρίτερα (στις 18:00 αντί στις 20:00) είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των δαπανών μέσω καρτών κατά 6,5%. Έτσι η παράταση από πιο αργά στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αντίστοιχη αύξηση. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό στις περιοχές υψηλού κινδύνου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του ΑΕΠ. Επιπλέον, στον «πάγο» παραμένει και ο κλάδος της φιλοξενίας, κάτι που συνεπάγεται πως δεν υπάρχουν πολλά μέρη για να ξοδέψουν χρήματά τους οι Έλληνες στις δύο επιπλέον ώρες κυκλοφορίες. Και αυτό, ειδικά από τη στιγμή που οι υπηρεσίες που επαναλειτουργούν αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 4% της συνολικής κατανάλωσης.

Δεδομένου λοιπόν του περιορισμένου αντίκτυπου της χαλάρωσης, και ότι οι περιορισμοί στη χώρα εξακολουθούν να είναι μεταξύ των αυστηρότερων στην Ευρωζώνη, δεν αναμένεται να αλλάξει η εικόνα του ΑΕΠ το α΄ τριμήνου. Σύμφωνα με την Melanie Debono, το εγχώριο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 0,5% σε τριμηνιαία βάση, στο διάστημα αυτό.

Πέραν αυτού, σε ότι αφορά υπόλοιπο του 2021, το τοπίο που σκιαγραφείται δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο σε σύγκριση με την προηγούμενη εικόνα του οίκου. Ενώ το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», όπου οι τουρίστες δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, θα βοηθήσει στην στήριξη της ανάκαμψης, η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος εξακολουθεί να αναπτύσσεται με έναν απογοητευτικά αργό ρυθμό.

Επιπλέον, η τρέχουσα χαλάρωση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη εξάπλωση του κορονοϊού, οπότε μένει να φανεί αν οι τουρίστες θα θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Και ακόμη κι αν το κάνουν, ενδέχεται να μην λάβουν το «πράσινο φως» από τις κυβερνήσεις τους. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο -οι μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας- εξακολουθούν να αποτρέπουν τα διεθνή ταξίδια τους επόμενους μήνες.

insider

Έτσι, το β΄τρίμηνο είναι πιθανό να αποτελέσει άλλο ένα χαμένο τρίμηνο για τον τουρισμό, με την ανάκαμψη του ΑΕΠ να αναμένεται από το γ΄ τρίμηνο, όπως υπογραμμίζει η Melanie Debono, τονίζοντας ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider