Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης των 1,585 δισ. ευρώ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης των 1,585 δισ. ευρώ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Ποιοι είναι οι 6 βασικοί στόχοι για το 2021. Τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα και το Μετρό. Οι παρεμβάσεις σε περιβάλλον, μεταφορές, ασφάλεια μετακινήσεων, ψηφιοποίηση.

Το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για το 2021, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελώντας δομικό στοιχείο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, δημοσίευσε το αρμόδιο υπουργείο.

Σε αυτό παρουσιάζονται, με ομοιογενή και συνοπτικό τρόπο, οι εξής 6 ευρύτεροι στόχοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το 2021:

1. Βελτίωση ποιότητας σχεδιασμού έργων υποδομών

2. Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μεταφορές

3. Αναμόρφωση του μεταφορικού έργου και μετάβαση σε νέες μορφές κινητικότητας

4. Εκσυγχρονισμός αερομεταφορών

5. Βελτίωση της ασφάλειας των μετακινήσεων και της οδικής ασφάλειας

6. Βελτίωση των διαδικασιών του ΥΠΟΜΕ, μέσω της απλούστευσης ή/και της ψηφιοποίησης τους, καθώς και η συσχέτισή τους με τις στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το 2021 ανέρχεται σε 1,585 δις ευρώ. Στο εν λόγω Ετήσιο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνονται, επίσης, τα βασικά μετρήσιμα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την επίτευξη των στόχων αυτών, οι δράσεις για την υλοποίησή τους, καθώς και τα σχετικά με αυτές τις δράσεις, εμβληματικά έργα.

Στόχος 1: Βελτίωση ποιότητας σχεδιασμού έργων υποδομών

Αναφορικά με τον πρώτο στόχο, δηλαδή τη βελτίωση ποιότητας σχεδιασμού έργων υποδομών (επιτάχυνση υλοποίησης μεγάλων έργων και βελτίωση των συγκοινωνιών) γίνεται αναφορά σε παρεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών και των συγκοινωνιών με ορίζοντα το 4o τρίμηνο 2021, που περιλαμβάνουν τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Η δράση αυτή θα συμβάλει ώστε να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση των Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) & Έργων Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΕΡΓΟΣΕ), η εξειδίκευση του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για το σιδηρόδρομο, η διαχείριση του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. (ΓΑΙΑΟΣΕ), η βελτιστοποίηση της απόδοσης της συνεργασίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και η ολοκλήρωση της μελέτης και των τευχών ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ για το τμήμα Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη.

Επίσης, περιλαμβάνουν τον θεσμικό, ρυθμιστικό και οργανωτικό πλαίσιο του σιδηροδρόμου . Η δράση αυτή θα συμβάλει ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις, η προσαρμογή σκοπών των Εταιρειών, Αρχών και Επιτροπών με την Τροποποίηση ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου-ΟΣΕ, την προσαρμογή σκοπών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Επιτροπής Ατυχημάτων και την διευθέτηση ορίων Υποδομής και λοιπής ακίνητης περιουσίας.

Ως προς τις δράσεις ξεχωρίζουνε επείγοντα έργα σιδηροδρόμων (περιλαμβάνουν ανάταξη και συντήρηση του δικτύου του ΟΣΕ, συνεργασία ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ για το τμήμα Ρίο, Πάτρα, Πύργος και ολοκλήρωση των συστημάτων του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα-Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη - Προμαχώνας (ΠΑΘΕΠ), από τον ΟΣΕ), Μεγάλα Έργα Υποδομών, όπως Συμβάσεις Παραχώρησης (Ε65/Τρίκαλα-Εγνατία,), η αναβάθμιση της εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσ/κης, η υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας, οι μεγάλοι οδικοί άξονες (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), Πάτρα-Πύργος), η Ολοκλήρωση έργων Μετρό Θεσσαλονίκης και Αθήνας (Κατασκευή γραμμής 4 Μετρό Αθήνας Άλσος Βεΐκου-Γουδή, Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά, κατασκευή βασικής γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκης, επέκταση γραμμής προς Καλαμαριά).

Γίνεται ειδική μνεία για τον ΟΣΕ (εξειδίκευση Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών – Δίκτυο αγωγών 10ετίας Ομιλοποίηση ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ Νέα σύμβαση, διεταιρικό διοικήσεων) και τα επείγοντα έργα με ορίζοντα το 4ο τρίμηνο του έτους. Αυτά περιλαμβάνουν:

- ΟΣΕ: Ανάταξη και συντήρηση δικτύου Ωρίμανση και ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα,

- ΕΡΓΟΣΕ - Ρίο – Πάτρα: Μελέτη ανάλυσης εναλλακτικών λύσεων και οριστικοποίηση πρότασης

- ΟΣΕ - Πάτρα – Πύργος: Πύργος - Πάτρα - Περιφερειακή Σύνδεση, Ρίο - Πάτρα: Οριστική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης, ένταξη έργου, προκήρυξη. Λοιπές Συμβάσεις στο Τμήμα: Κιάτο - Ρίο – Πάτρα

- ΟΣΕ - Ολοκλήρωση συστημάτων ΠΑΘΕΠ: Ολοκλήρωση της 717 Σύμβασης ΕΡΓΟΣΕ, Ανάταξη του ΤΧ1 - ΤΧ5, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2021: Προς τις 3 ώρες, Β' φάση διαγωνιστικής διαδικασίας / Ανάδειξη αναδόχου, Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.

Αναφορικά με οδικά έργα υποδομών (με ορίζοντα το 4ο τρίμηνο του έτους):

- «Κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης με Υπερυψωμένη Λεωφόρο Ταχείας Κυκλοφορίας στο τμήμα από Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Α/Κ Κ12 [σύνδεση με Εθνική Οδό (ΕΟ) Θεσσαλονίκης-Μουδανιών]»! Ολοκλήρωση φάσης προεπιλογής και έναρξη Β’ Φάσης του Διαγωνισμού

- ΒΟΑΚ: i) Τμήμα Κίσσαμος - Χανιά – Χερσόνησος (Σύμβαση Παραχώρησης) ii) Χερσόνησος – Νεάπολη [Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)] iii) Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος Για τα i) & ii) έκδοση ΑΕΠΠΟ και έναρξη Β’ Φάσης Για το iii) Δημοπράτηση ως Δημόσιο Έργο

- Ολοκλήρωση του άξονα Αμβρακία – Άκτιο: Έναρξη εργασιών

- Πάτρα – Πύργος Εγκρίσεις από DG-GROW, DG-COMP για το έργο και έναρξη εργασιών

- Σύμβαση Παραχώρησης για τη «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου “Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65)”» - Κατασκευή του Τμήματος Τρίκαλα –Εγνατία Κύρωση της Συμφωνίας Τροποποίησης Διατάξεων της Σύμβασης, Έγκριση από DG COMP, Έναρξη εργασιών

- Υποθαλάσσια οδική ζεύξη νήσου Σαλαμίνας με το Πέραμα Πειραιώς: Έκδοση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΠΟ) και έναρξη Β’ Φάσης Διαγωνισμού

Έργα Μετρό (με ορίζοντα το 4ο τρίμηνο του έτους)

- Μετρό Αθήνας: Γραμμή 4 Άλσος Βεΐκου – Γουδή Υπογραφή σύμβασης και έναρξη εργασιών

- Μετρό Αθήνας: Επέκταση Γραμμής 3 προς Πειραιά Δημοπράτηση συστημάτων TETRA

- Μετρό Θεσσαλονίκης: Επέκταση προς Καλαμαριά Συμβασιοποίηση για τα εξειδικευμένα Η/Μ συστήματα

- Μετρό Θεσσαλονίκης: Κατασκευή Βασικής Γραμμής Δημοπράτηση πρόσθετων συρμών

Στόχος 2: Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μεταφορές

Γίνεται αναφορά για καθαρές οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές. Ειδικότερα:

- Λήψη μέτρων για την μείωση της ηχορύπανσης (Ενίσχυση των υπηρεσιών ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών με κατάλληλο εξοπλισμό για τον εντοπισμό αλλοιώσεων των τεχνικών χαρακτηριστικών των αυτοκινήτων. Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων ελέγχου και εξειδικευμένου εξοπλισμού – Σύνταξη των προδιαγραφών και προκήρυξη του διαγωνισμού)

- Προμήθεια στόλου λεωφορείων ΜΜΜ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Προμήθεια λεωφορείων φυσικού αερίου, ηλεκτρικά και EURO 6 για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

- Έκδοση νέου θεσμικού πλαισίου ώστε να προωθηθεί η εισαγωγή της υδρογονοκίνησης στις μεταφορές. Στο πλαίσιο της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής και με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πρόκειται να καταρτιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της χρήσης του υδρογόνου ως καύσιμου κίνησης στις μεταφορές

- Έκδοση κανονιστικού πλαισίου μετατροπής συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτροκίνητα ή υδρογονοκίνητα. Πρόκειται να θεσπιστεί πλαίσιο για τη μετατροπή του συστήματος καύσης των συμβατικών οχημάτων σε υδρογονοκίνητα, ενώ παράλληλα θα καταρτισθεί το νομικό πλαίσιο για την προώθηση της μετατροπής των συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτροκίνητα

Στόχος 3: Αναμόρφωση μεταφορικού έργου και μετάβαση σε νέες μορφές κινητικότητας

- Καθιέρωση θεσμικού πλαισίου κατ‘ εφαρμογή του Κανονισμού ΕΕ 1370/2007, για τις δημόσιες επιβατικές σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές

- Θεσμικό, Ρυθμιστικό και Οργανωτικό πλαίσιο αστικών συγκοινωνιών

- Επείγοντα έργα αστικών συγκοινωνιών (Προμήθεια διρρευματικών συρμών, Ανάταξη και συντήρηση Μετρό, Αμαξοστάσιο Τραμ στο Ελληνικό και γραμμής 1 Μετρό στον Πειραιά, Σταθμός ΚΤΕΛ, Διερεύνηση υποδομών φυσικού αερίου ΟΑΣΘ)

- Κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για την υποδοχή της αυτόνομης οδήγησης

- Κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για τη χρήση σύγχρονων και ευέλικτων εφαρμογών κινητικότητας

- Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου κυκλοφορίας ΕΙΧ οχημάτων που εκμισθώνουν οδηγό

Στόχος 4: Εκσυγχρονισμός αερομεταφορών (ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες αερομεταφορών)

- Επείγοντα έργα αερομεταφορών (Αναβάθμιση συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, Επείγοντα έργα περιφερειακών αεροδρομίων)

- Θεσμικό, Ρυθμιστικό και Οργανωτικό πλαίσιο Αερομεταφορών και Αεροναυτιλίας

- Βελτίωση της απόδοσης των αερομεταφορών και της αεροναυτιλίας

Στόχος 5: Βελτίωση της ασφάλειας των μετακινήσεων και της οδικής ασφάλειας

- Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας

- Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας

Στόχος 6: Βελτίωση των διαδικασιών του ΥΠΥΜΕ, μέσω της απλούστευσης ή/και της ψηφιοποίησής τους (απλουστευμένες και ψηφιοποιημένες ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες)

- Ψηφιοποίηση Υπηρεσιών Υπουργείου (Ψηφιοποίηση των διαδικασιών: - Αδειοδότησης διεθνών γραμμών λεωφορείων, - Παρακολούθησης Αδειών Υδατοδρομίου Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Υδατοδρομίων (ΗΣΠΑΥ), - Υποβολής Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, - Έκδοσης καρτών ψηφιακού Ταχογράφου)

- Διείσδυση ψηφιακών εφαρμογών στις Υποδομές και Μεταφορές (π.χ. Ανάπτυξη και Λειτουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης)

- Έκδοση επικαιροποιημένου θεσμικού πλαισίου και νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλούστευση της αδειοδότησης, τη λειτουργία και τις επιβαλλόμενες ποινές των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ)

- Νομοθετικές ρυθμίσεις λειτουργίας και αδειοδότησης πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider