Ελλάδα
23-02-2021 | 20:00

Πώς θα μοριοδοτηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις για τα 13 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Πώς θα μοριοδοτηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις για τα 13 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Επενδύσεις σε 5 άξονες, με ειδική μοριοδότηση για όλους τους ιδιώτες θέλουν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια τα οποία καλύπτουν παραπάνω από ένα πεδίο, σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο για το σκέλος των δανείων των 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνικές συζητήσεις προχωρούν μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν. Η ελληνική θέση ενισχύεται  από τα νέα κείμενα κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία δίνουν το δικαίωμα στην Ελλάδα να συνεργασθεί  με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς όπως η ΕΤΕπ ή η EBRD.

 Οι πέντε άξονες επιλέξιμοι για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σύμφωνα με την πρόταση της Ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς οι εξής:

  •  Πράσινη ανάπτυξη
  •  Ψηφιακή μετάβαση
  •  Μεγέθυνση επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων και άλλων παρεμβάσεων
  •  Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων
  •  Έρευνα και καινοτομία

Το κατά πόσο θα ενταχθεί μία επένδυση στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης συνδέεται με ένα σύστημα μοριοδότησης. Το σχέδιο θα κρίνεται ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της επένδυσης και με τη συμβατότητά της με τους 5 στόχους.

Η μοριοδότηση  σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξάνεται ανάλογα με το κατά πόσο το επενδυτικό σχέδιο καλύπτει πάνω από ένα πεδίο. Για ένα έργο το οποίο είναι πράσινο αλλά και με εξαγωγικό χαρακτήρα θα έχει μεγαλύτερη μοριοδότηση (αφού θα καλύπτει 2 από τους 5 στόχους). Ανάλογα, μία παρέμβαση αύξησης του μεγέθους των εμπλεκόμενων εταιρειών μέσω συνεργασιών-συγχωνεύσεων αλλά και με εξαγωγικό προσανατολισμό η οποία είναι και ψηφιακή έχει ακόμα μεγαλύτερη μοριοδότηση.

Σημειώνεται πως το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι τα δάνεια που θα ζητήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάνουν έως τα 13 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να υποβάλλει η χώρα στους θεσμός σχετικό αίτημα για δανειακή σύμβαση.

Η έγκρισή του εξαρτάται από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τα ανάλογα αιτήματα από όλα τα κράτη – μέλη (σ.σ. είναι μία συζήτηση που θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΕΕ).

Η ελληνική πρόταση που έχει παρουσιαστεί στους θεσμούς ορίζει πως τα δάνεια του Ταμείου θα καλύπτουν έως το 50% του κόστους της επένδυσης. Το υπόλοιπο 30% θα καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό και ένα 20% θα πρέπει να είναι ίδια κεφάλαια.

Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική πρόταση υπάρχει η εξής καινοτομία: ο επενδυτής θα πρέπει να έχει διασφαλίσει πρώτα το τραπεζικό δανεισμό. Δηλαδή η έγκριση  του τραπεζικού δανείου θα είναι ουσιαστικά και το πρώτο στάδιο της ένταξής του στο σκέλος των δανείων του ελληνικού σχεδίου.

Επίσης, θα είναι ανοικτές προκηρύξεις έως εξάντλησης των πόρων.

Σημειώνεται πως το επικαιροποιημένο πακέτο «κατευθύνσεων» που ανακοίνωσε η Κομισιόν από τις 22/1 στα κράτη-μέλη ξεκαθαρίζει πως μπορούν αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο την «θεσμική» οδό διοχέτευσης τους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του πακέτου «Γιουνκέρ» (δηλαδή του InvestEU) ή της EBRD, αλλά και μέσω εγχώριων τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών φορέων, όπως δηλαδή επιθυμεί εξαρχής η Ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση υπενθυμίζεται πως προκειμένου να πετύχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, το οποίo έχει ανάγκη ώστε το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ δανείων να προσελκύει πολλαπλάσια κεφάλαια (έως 25-30 δισ).

Το σχέδιο σε επίπεδο επιδοτήσεων βρίσκεται επίσης στη διαδικασία των συζητήσεων με τους θεσμούς ανά πεδίο. Τις προηγούμενες μέρες τέθηκε επί τάπητος το θέμα των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

 Σημειώνεται πως από ελληνικές πλευράς οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τη Διοικούσα Επιτροπή που εποπτεύει την προετοιμασία του Σχεδίου. Αποτελείται από τους κ. Θ. Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Α. Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ. Μ. Αργυρού, Πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Α. Σκέρτσο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κ. Δ. Σκάλκο, Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ. Ο κ. Ν. Μαντζούφας είναι ο Διοικητής της σχετικής Ειδικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης:

Τα «ψιλά γράμματα» των όρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε νέο έγγραφο «κατευθύνσεων» της Κομισιόν – Χείρα βοηθείας για δάνεια αλλά & αυστηρές ρήτρες

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.