Ελλάδα
23-12-2020 | 14:18

ΙΟΒΕ: Ανθεκτική στην πανδημία η νέα επιχειρηματικότητα

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: Ανθεκτική στην πανδημία η νέα επιχειρηματικότητα

Δεν διακόπτεται η ανοδική δυναμική των νέων επιχειρήσεων το 2020 παρά την Πανδημία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία σχετικής έρευνας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ. Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας επισήμανε ότι 2 παράγοντες: το σχέδιο ανάκαμψης και το πως αυτό θα υλοποιηθεί, αλλά και από την απόφαση της ΕΕ για το πως θα γίνει η επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων θα προσδιορίσουν το πώς θα πορευτεί το ΑΕΠ του 2021.

Μετέφερε την πρόβλεψη του ΙΟΒΕ πως ο ρυθμός ανάπτυξης το επόμενο έτος θα είναι της τάξης του 4%. Επισήμανε επίσης ότι αν δεν επανέλθει ο τουρισμός στο 50% του τζίρου που είχε προ  υγειονομικής κρίσης, τότε και το επόμενο έτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά.

Στην Ετήσια Έκθεση Επιχειρηματικότητας 2019-2020 που παρουσίασε το ΙΟΒΕ  καταγράφεται ισχυρή άνοδο της νέας επιχειρηματικότητας, για δεύτερη συνεχή χρονιά και βελτίωση των προσδοκιών για την οικονομία με βάση Στοιχεία 2019. Δείχνει μία αλλαγή τάσης η οποία μένει να φανεί πως θα προσδιορισθεί μευτ΄σ την πανδημία.

Πιο συγκεκριμένα το ΙΟΒΕ αναφέρει πως το 2019 το 8,2% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών της χώρας, (περίπου 536 χιλ. άτομα) βρισκόταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, από 6,4% το 2018. Είναι μία από τις υψηλότερες διαχρονικά επιδόσεις στο δείκτη. Μάλιστα, η αύξηση αυτή προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την άνοδο της γυναικείας απασχόλησης, η οποία όμως φαίνεται να προκύπτει κυρίως από κίνητρα βιοπορισμού.  Παράλληλα, περιορίζεται στο 2% του πληθυσμού (130 χιλ. άτομα), το ποσοστό των ατόμων που διέκοψε την επιχειρηματική του δραστηριότητα (έναντι 2,8% το 2017). 

Από το σύνολο των ευρημάτων, διαφαίνεται πως κατά το 2019 «η άμβλυνση των αβεβαιοτήτων και η αναπτυξιακή δυναμική της περυσινής χρονιάς, ενίσχυσαν τη νέα επιχειρηματικότητα, πριν, βέβαια από τη έλευση της πανδημικής κρίσης που άλλαξε άρδην τα δεδομένα της οικονομίας. Επίσης διαπιστώνεται ότι η αύξηση της επιχειρηματικότητας τροφοδοτείται και από νέους επιχειρηματίες, παρόλο που, όπως κάθε χρόνο, εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά οι «επίδοξοι» οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι πράγματι θα προχωρήσουν τελικά στην έναρξη μιας επιχείρησης». 

Βασικό κίνητρο για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει η δημιουργία μεγαλύτερου εισοδήματος και ο βιοπορισμός. Επίσης, επιδεινώνονται οι όροι εξωστρέφειας των εγχειρημάτων καθώς η πλειονότητά τους είναι εμπορικές δραστηριότητες (χονδρικό / λιανικό εμπόριο) που απευθύνονται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά

Διαφαίνεται ενίσχυση του μέσου μεγέθους των νέων εγχειρημάτων κατά την έναρξη λειτουργίας, καθώς μόλις το 15% των εγχειρημάτων (από 23,4% το 2018) προσφέρει απασχόληση αποκλειστικά στους ιδρυτές του. Ταυτόχρονα, βελτιώνονται σημαντικά και οι προσδοκίες απασχόλησης στο μέλλον, καθώς το 95% εκτιμούν ότι την επόμενη πενταετία θα δημιουργήσουν τουλάχιστον μια θέση εργασίας. Η έκθεση δημοσιεύεται για 17 η συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΙΟΒΕ στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Global Entrepreneurship Monitor (GEM). 

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ από τα δεδομένα προκύπτει σαφής βελτίωση του πλαισίου της επιχειρηματικότητας κατά τον χρόνο πριν την έλευση της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης, που ενθάρρυνε νέα εγχειρήματα. Είναι εύλογο πως το πλαίσιο αυτό έχει πλέον αλλάξει με τις τρέχουσες εξελίξεις, το ζητούμενο όμως είναι η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή δυναμική που, αφενός, θα μειώσει τις αβεβαιότητες και θα βελτιώσει τις προσδοκίες και, αφετέρου, θα διαμορφώσει όρους ποιοτικής αναβάθμισης της επιχειρηματικότητας, ώστε οι επιχειρήσεις που δημιουργούνται αν είναι περισσότερο καινοτόμες και συνολικά παραγωγικές. 

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας ΙΟΒΕ επισήμανε μία σειρά από θετικές εξελίξεις: 

 • Οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες που πράγματι ξεκίνησαν το εγχείρημά τους σε σχέση με πέρυσι, καθώς και ο μικρότερος αριθμός όσων ανέστειλαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. 
 • Η αντίληψη για μεγαλύτερη ευκολία στην έναρξη μιας επιχείρησης. 
 • Η υψηλότερη συνεισφορά άτυπων επενδυτών στη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων, με το ρόλο των μελών της οικογένειας να περιορίζεται ελαφρά.
 • Η ενίσχυση εγχειρημάτων μεταποίησης και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, σε σχέση με τα εγχειρήματα που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή. 
 • Οι υψηλότερες προσδοκίες για επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα στο επόμενο διάστημα αλλά και η βελτίωση στην αυτοπεποίθηση για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη σημαντική εξασθένιση του φόβου αποτυχίας. 
 • Η βελτίωση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. 
 • Η ενίσχυση του μέσου μεγέθους στην έναρξη του νέου εγχειρήματος, αλλά και σε όρους μεγέθυνσης, με καλύτερες προσδοκίες για νέες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου.

Επισήμανε και τις αρνητικές εξελίξεις:

 • Η σχετική υποχώρηση συμμετοχής στην επιχειρηματικότητα ατόμων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
 • Ο βιοπορισμός ως βασικό κίνητρο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
 • Η σημαντική υποχώρηση της εξωστρέφειας των νέων εγχειρημάτων.
 • Η περιορισμένη καινοτομικότητα προϊόντων και διαδικασιών.
 • Οι μέτριες επιδόσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας σε όρους τεχνολογικής αναβάθμισης .
 • Η αμφίθυμη εικόνα της επιχειρηματικότητας στην κοινωνία ως επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας. 

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.