Ελλάδα
05-10-2020 | 09:14

Η Ελλάδα βασικό θέμα στη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Θανάσης Κουκάκης
Μοιράσου το
Η Ελλάδα βασικό θέμα στη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα το Eurogroup και μεταξύ άλλων θα εξετάζει και την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών για την Ελλάδα. 

Το Eurogroup θα ενημερωθεί από τους θεσμούς και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η εν λόγω έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων, αλλά και στο ότι ορισμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την έξαρση του κορωνοϊού.  

Στη βάση αυτή η Ευρωομάδα αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της πριν από την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, κυρίως σε τομείς που σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την υγειονομική περίθαλψη, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Παράλληλα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της ζώνης του ευρώ, ενόψει των εν εξελίξει προετοιμασιών σε εθνικό επίπεδο για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τα σχέδια προϋπολογισμών για το 2021. 

Το Eurogroup θα συζητήσει και τις υποψηφιότητες που προτείνονται προς αντικατάσταση του απερχόμενου μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Ιβ Μερς. 

Τέλος, το Eurogroup θα προβεί ε απολογισμό των εξελίξεων όσον αφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τους τελευταίους μήνες ενόψει των επικείμενων ετήσιων συνεδριάσεων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.