Ελλάδα
03-12-2019 | 08:00

Επίδομα γέννας: Από πότε θα ισχύει και με ποια κριτήρια θα χορηγείται

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Επίδομα γέννας: Από πότε θα ισχύει και με ποια κριτήρια θα χορηγείται

Έτοιμο είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τις αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα και την θεσμοθέτηση του νέου επιδόματος γέννας ύψους 2.000 ευρώ, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020.

Το επίδομα θα χορηγείται σε 83.000 ζευγάρια κάθε χρόνο, εκτός από εκείνα με πολύ υψηλά εισοδήματα και στόχο θα έχει την αντιμετώπιση του έντονου δημογραφικού προβλήματος.

Υπολογίζεται πως θα καλύψει πάνω από το 80% των γεννήσεων του 2020 και δικαιούχοι του θα είναι η μητέρα του παιδιού, ή ο πατέρας, αλλά και κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο επίδομα θα καταβάλλεται από τον Οργανισμό  Προνοιακών  Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε δύο δόσεις: η πρώτη ύψους 1.500 ευρώ θα δίνεται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη εντός ενός εξαμήνου.

Το εισοδηματικό όριο για τη λήψη του επιδόματος για μια μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται στα 40.000 ευρώ μεικτά ετησίως, για ζευγάρι στα 60.000 ευρώ και το ποσό των 40.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1/4 για κάθε επιπλέον τέκνο που προϋπάρχει στην οικογένεια.

Για τη λήψη του επιδόματος από γονείς τρίτων χωρών, θα πρέπει ο ένας από τους δυο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.

Ειδικά για τα παιδιά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το 2012.

Το επίδομα γέννας θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε  κράτηση. Επίσης δεν θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες, ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την  καταβολή  οποιασδήποτε παροχής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή της δήλωσης  φορολογίας εισοδήματος για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος, καθώς και της σχετικώς εκδοθείσας Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου από τον έναν ή και τους δυο γονείς.

Οι αλλαγές στα επιδόματα

Στο ίδιο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή από μέρα σε μέρα, αναμένεται να ενταχθούν και οι αλλαγές σε ορισμένα από τα βασικότερα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

Έτσι, για την καταβολή του επιδόματος παιδιού, ο δικαιούχος θα πρέπει να δηλώνει το σχολείο που πηγαίνει το παιδί του, ενώ σε περίπτωση πολίτη τρίτης χώρας απαιτούνται τουλάχιστον 10 χρόνια διαμονής στην χώρα μας, αντί για 5 που ισχύει σήμερα.

Αλλά και για το επίδομα στέγασης αυστηροποιούνται τα κριτήρια χορήγησής του, καθώς πλέον θα απαιτείται η υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ, για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα στέγασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.