Market News
17-11-2021 | 19:05

Παρουσιάστηκε το Λεύκωμα «Το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα» της Τζένης Φραγκούλη

Newsroom
Μοιράσου το
Παρουσιάστηκε το Λεύκωμα «Το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα» της Τζένης Φραγκούλη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με την παρουσία της Περιφεριάρχου Ιονίων Νήσων κυρίας Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, του Βουλευτή Λευκάδος Αθανασίου Καββαδά, του Βουλευτή Καβάλας Μακάριου Λαζαρίδη, του Δημάρχου Λευκάδος Χαράλαμπου Καλού και πολλών άλλων αξιότιμων εκπροσώπων από την πολιτεία, από φορείς, συνδέσμους και Μουσεία, πραγματοποιήθηκε η παρουσίατη του Λευκώματος "Το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα" της Τζένης Φραγκούλη.

Για το λεύκωμα μίλησαν, η συγγραφέας Τζένη Φραγκούλη,  ο Ηλίας Μαμαλάκης με την ιδιότητα του συλλέκτη, ο Δημήτρης Νικολαϊδης εικαστικός και ο Νάσος Αθανασιάδης, Καθηγητής της Δημόσιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο Αλέξης Κωστάλας, επίτιμος δημότης Λευκάδος.

Στην εκδήλωση σημαντική ήταν και η παρουσία των Λευκαδίτων της Αγιομαυρίτικης παρέας, που μάγεψαν τους προσκλεκλημένους με τις καντάδες τους.

Την εκδήλωσαν τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, πλήθος κόσμου, επώνυμοι και πολλοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της τέχνης και των media. 

Εικόνα

Το λεύκωμα, μέσα από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που ελήφθησαν από την ίδια τη Τζένη Φραγκούλη, αναδεικνύει τα πολύτιμα και περίτεχνα Λευκαδίτικα κοσμήματα, οικογενειακά κειμήλια στην πλειονότητα τους,  τα οποία ξεχωρίζουν, εντυπωσιάζουν και συναρπάζουν για τους συμβολισμούς και την κομψότητά τους, τη λιτή μεγαλοπρέπεια που τα διακρίνει, ενώ συγχρόνως αποτελούν σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, μεταφέροντας καταγραφές της ιστορίας του νησιού της Λευκάδος, των Ιονίων νήσων και κυρίως του ελληνικού κοσμήματος με την ξεχωριστή θέση που αυτό κατέχει στην παγκόσμια αργυροχρυσοχοΐα.

Τα Παραδοσιακά Κοσμήματα της Λευκάδας, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της Λευκαδίτικης φορεσιάς, της καθημερινής, της γιορτινής αλλά κυρίως της νυφιάτικης και ήταν κατασκευασμένα στην πλειονότητά τους από Έλληνες Χρυσικούς ή από Βενετσιάνους χρυσοχόοους.

Το βιβλίο ασχολείται κυρίως με την περίοδο από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, έως τις αρχές του 20ου αιώνα, xωρίς να παραλείπονται κοσμήματα προγενέστερης εποχής. 

Το πλούσιο, σημαντικό και σπάνιο  φωτογραφικό μέρος του Λευκώματος, συνοδεύεται από εκτενές κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι ιστορικές συνθήκες την περίοδο που εξετάζεται, η κοινωνική διαστρωμάτωση που συμπαρασύρει πάντα την καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς και αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του Λευκαδίτικου κοσμήματος ανα κατηγορία, τεχνική και υλικά κατασκευής.

Οι ονομασίες των λευκαδίτικων κοσμημάτων παραπέμπουν στην Ενετοκρατία, καθώς οι ιταλικές ονομασίες εκλαϊκεύονται με δεδομένο ότι η γνώση της ιταλικής ως δεύτερης μητρικής γλώσας και της ιταλικής παιδείας επιβιώνουν και μετά την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι μπόκολες, τα ποντάλια, οι βεργέτες και οι σπίλες είναι ονομασίες που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα στο νησί.

Εικόνα

H Tζένη Φραγκούλη, με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σχέδιο και Ιστορία Τέχνης στη σχολή Vakalo Art & Design, Print Media και Ψυχολογία στη Στοκχόλμη. Διδάχτηκε το εικαστικό κόσμημα, τεχνικές και επεξεργασίες μετάλλων από τον εικαστικό Δημήτρη Νικολαϊδη και τη Βάσω Φλόκα, καθηγήτρια Αργυροχρυσοχοΐας, καθώς επίσης και σε workshops με επιφανείς δημιουργούς, όπως ο Peter Bauhuis (Meisterschϋler). Η παρούσα έκδοση αποτελεί δημιουργία με αναφορά στις τρεις μεγάλες αγάπες της, τη Λευκάδα, τις Εκδόσεις και το Κόσμημα.

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία. Ηλεκτρονικές παραγγελίες στο https://ydroplanobooks.gr/

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.