Πώς ο Γουόρεν Μπάφετ «έσωσε» τη Harley-Davidson

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο Γουόρεν Μπάφετ «έσωσε» τη Harley-Davidson
Η οικονομική κρίση του 2009 προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στη Harley-Davidson, η οποία έλαβε δάνειο ύψους 300 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ για να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Πριν από 11 χρόνια, ο Γουόρεν Μπάφετ δάνεισε... μερικά εκατομμύρια δολάρια στη Harley-Davidson και το Business Insider «θυμάται» το οικονομικό ρίσκο, από το οποίο βγήκε «κερδισμένος» ο ιδρυτής της Berkshire Hathaway.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η οικονομική κρίση του 2009 προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στη Harley-Davidson, η οποία έλαβε δάνειο ύψους 300 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ και ακόμα 300 εκατ. δολάρια από την Davis Selected Adviser για να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της.

Οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε δανεισμό συνολικού ύψους 600 εκατ. δολαρίων, με ισχύ 5 ετών και «τσουχτερό» ετήσιο επιτόκιο 15%.

Το ομολογουμένως υψηλό επιτόκιο ήταν ο μόνος τρόπος να πάρουν το δάνειο, χωρίς να δώσουν ένα «μερίδιο» από τις μετοχές της εταιρείας στους δανειστές της, όμως αυτό δεν φαίνεται να «ενόχλησε» τη Harley-Davidson, καθώς από τη μία χρειαζόταν άμεσα τη ρευστότητα και από την άλλη υπήρχε αίσθημα σιγουριάς ότι το brand θα μπορέσει να ανακάμψει σύντομα.

Μπάφετ: «Ήξερα ότι έχω αρκετά χρήματα για τους δανείσω»

Τα μετρητά «σπάνια» λείπουν από τον Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος εμφανίζεται συχνά - πυκνά διατεθειμένος να δανείσει σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με το αντίστοιχο αντίτιμο φυσικά. Μάλιστα, στην περίπτωση της Harley-Davidson, ο ιδρυτής της Berkshire Hathaway αρνήθηκε το αίτημα της εταιρείας να αποπληρώσει νωρίτερα το σύνολο του χρέους της.

Στο τέλος της 5ετίας ο Γουόρεν Μπάφετ πήρε πίσω το σύνολο των 300 εκατ. δολαρίων και ακόμα 150 εκατ. δολάρια από τα επιτόκια.

Σύμφωνα με το Business Insider, αυτό δεν είναι το μοναδικό «deal» τέτοιου τύπου για τον Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος χορήγησε ακόμα 5 δισ. δολάρια στη Goldman Sachs και 3 δισ. δολάρια στη General Electric, με παρόμοιους όρους, τον χειμώνα του 2008.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με δηλώσεις, ο Γουόρεν Μπάφετ έχει δεχτεί σκληρή κριτική για τα επιτόκια με τα οποία δάνειζε το διάστημα της οικονομικής κρίσης, καθώς πολλές φορές άγγιζαν «οριακά» τα επίπεδα της... τοκογλυφίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider