Eurobank: Επιτάχυνση των τουριστικών εσόδων στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Επιτάχυνση των τουριστικών εσόδων στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019
Τα τελευταία 9 χρόνια η τάση των τουριστικών εισπράξεων είναι εμφανώς ανοδική σημειώνει η Eurobank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 οι τουριστικές εισπράξεις στην ελληνική οικονομία ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 13,0% ή 2.049,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας επιτάχυνση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Όπως επισημαίνει η Eurobank σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η ποσοστιαία αύξηση των τουριστικών εσόδων προήλθε κυρίως από τη συνιστώσα της κατά κεφαλήν δαπάνης και ακολούθησε με μικρότερη συνεισφορά αυτή της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης. Η μεν 1η ανήλθε στα 567,3 ευρώ σημειώνοντας ετήσια άνοδο 8,7%, η δε 2η διαμορφώθηκε στα 30,7 εκατ. ταξιδιώτες παρουσιάζοντας ετήσια ενίσχυση 4,0%.

Τα τελευταία 9 χρόνια η τάση των τουριστικών εισπράξεων είναι εμφανώς ανοδική με αποτέλεσμα το επίπεδο τους από 9,5 δισ. ευρώ το 2010 να ανέρχεται σήμερα στα 17,9 δισ. ευρώ. Η συνολική αύξηση διαμορφώνεται στο 88,9% και η μέση ετήσια μεταβολή στο 7,5%. Ο εν λόγω ρυθμός μεταβολής οδηγεί σε διπλασιασμό των τουριστικών εσόδων κάθε 9,6 έτη.

Εν μέσω ενός διεθνούς περιβάλλοντος με επιβραδυνόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης για σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της ελληνικής οικονομίας (ΕΕ-28, Ευρωζώνη) και μείωσης του ρυθμού αύξησης του διεθνούς εμπορίου, ο τουριστικός κλάδος αποτέλεσε τον βασικό μοχλό στήριξης των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αναφέρει η Eurobank.

Συγκεκριμένα συγκράτησε σε έναν βαθμό την επιβράδυνση του συνόλου των εξαγωγών (6,6% από 10,8% πέρυσι, εξαιρουμένων των καυσίμων και των πλοίων, στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών της ΤτΕ). Η τελευταία προήλθε κυρίως από τους τομείς των αγαθών – εξαιρουμένων των καυσίμων και των πλοίων – και των υπηρεσιών μεταφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider