Πώς μπορείτε να επενδύσετε σε χρυσό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς μπορείτε να επενδύσετε σε χρυσό
Η επένδυση σε χρυσό δεν είναι τόσο εύκολη όσο μια επένδυση σε μετοχές ή ομόλογα. Ωστόσο oi επιλογές είναι πολλές.

Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά «ασφαλές καταφύγιο» των επενδυτών σε περιόδους διεθνούς έντασης και για αυτό η τιμή του αυξάνεται όταν άλλες μορφές επενδύσεων αρχίζουν να χάνουν αξία.

Σε αντίθεση με άλλα περιουσιακά στοιχεία ο χρυσός διατηρεί την αξία ανά τα χρόνια, ενώ θεωρείται και καλό μέσο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού καθώς η τιμή του αυξάνεται όταν αυξάνεται και το κόστος ζωής.

Δεν είναι τυχαίο πως ο χρυσός βρέθηκε αυτές τις ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ΗΠΑ.

Η επένδυση σε χρυσό δεν είναι τόσο εύκολη όσο μια επένδυση σε μετοχές ή ομόλογα. Ωστόσο υπάρχουν πολλές επιλογές για όσους θέλουν να τοποθετήσουν κάποια από τα χρήματά τους σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο:

Κοσμήματα

Κατά κοινή ομολογία τα κοσμήματα είναι μια σχετικά κακή επιλογή για να επενδύσει κανείς σε χρυσό. Η μεταπολιτική αξία τους πέφτει συνεχώς, τα πολύ ακριβά κοσμήματα κρατούν την αξία τους αλλά σαν συλλεκτικά προϊόντα πολυτελείας και όχι λόγω του χρυσού.

Ράβδοι, μπάρες και νομίσματα

Για όσους θέλουν να αγοράσουν φυσικό χρυσό οι μπάρες και τα νομίσματα είναι η καλύτερη επιλογή. Όμως υπάρχουν επιπλέον κόστη και δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Καταρχάς το κόστος μετατροπής του χρυσού σε μπάρα ή νόμισμα περνάει συνήθως στον τελικό αποδέκτη, δηλαδή εσάς. Από την άλλη διάφοροι μεσάζοντες ανεβάζουν το κόστος αγορά ενώ θα πρέπει αυτός ο φυσικός χρυσός κάπου να φυλαχτεί. Ακόμη και η πώληση του χρυσού είναι δύσκολη.

Gold Certificates (Πιστοποιητικά Χρυσού)

Τα πιστοποιητικά Χρυσού είναι ένας έμμεσος τρόπος επένδυσης στο πολύτιμο μέταλλο. Πρόκειται για ειδικές εκδόσεις από εταιρείες που κατέχουν χρυσό και πουλάνε ουσιαστικά ένα κομμάτι του. Βέβαια τα πιστοποιητικά αυτά είναι τόσο αξιόπιστα όσο η εταιρεία που τα εκδίδει.

Exchange-traded funds (διαπραγματεύσιμα κεφάλαια)

Μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές έμμεσης επένδυσης σε χρυσό είναι τα διαπραγματεύσιμα κεφάλαια που επενδύουν στο πολύτιμο μέταλλο. Τα funds αυτά αγοράζουν χρυσό για λογαριασμό των επενδυτών τους. Συνήθως έχουν κάποιο κόστος διαχείρισης, καθώς και κάποιες προμήθειες αλλά ουσιαστικά κάνει την επένδυση σε χρυσό εύκολα ρευστοποιήσιμη.

Futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης)

Είναι μια από τις πιο ριψοκίνδυνες μορφές επένδυσης που δεν προτείνεται ούτε και στους πιο έμπειρους επενδυτές. Ουσιαστικά ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης είναι μια συμφωνία μεταξύ αγοραστή και πωλητή για αγοραπωλησία συγκεκριμένης ποσότητας χρυσού σε μια καθορισμένη μελλοντική ημερομηνία και τιμή. Καθώς η τιμή του χρυσού ανεβαίνει και κατεβαίνει η αξία του συμβολαίου αλλάζει.

Μετοχές εταιρειών χρυσού

Άλλη μια μορφή έμμεσης επένδυσης σε χρυσό είναι η αγορά μετοχών εταιρειών εξόρυξής του. Οι τιμές των μετοχών αυτών των εταιρειών τείνουν να ακολουθούν την πορεία της τιμής του χρυσού. Επίσης επειδή αυτές οι εταιρείες επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους υπάρχει και η δυνατότητα περαιτέρω κερδών. Ωστόσο οι εταιρείες εξόρυξης αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους: Μπορεί η παραγωγή μιας χρονιάς να μην είναι η αναμενόμενη, ή μπορεί να γίνει κάποιο ατύχημα σε κάποιο ορυχείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider