Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς θα επιμερίζεται το κόστος μεταξύ ΕΦΚΑ και ασφαλισμένου για την αμοιβή δικηγόρων και λογιστών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς θα επιμερίζεται το κόστος μεταξύ ΕΦΚΑ και ασφαλισμένου για την αμοιβή δικηγόρων και λογιστών
Νέο κύκλο διερευνητικών επαφών θα έχει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με δικηγόρους και λογιστές, για το επίμαχο θέμα της αμοιβής των ιδιωτών που θα πιστοποιηθούν ώστε να εμπλακούν στην διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, με στόχο την επίσπευσή της.

Νέο κύκλο διερευνητικών επαφών θα έχει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με δικηγόρους και λογιστές, για το επίμαχο θέμα της αμοιβής των ιδιωτών που θα πιστοποιηθούν ώστε να εμπλακούν στην διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, με στόχο την επίσπευσή της.

Στο τραπέζι έχουν «πέσει», σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πιθανά σενάρια:

- Ο ασφαλισμένος να επιλέγει τον δικηγόρο της προτίμησής του και να προχωρά στην επεξεργασία του φακέλου του με αμοιβή που θα καλύπτεται από τον ίδιο.

- Ο δικηγόρος να χρεώνεται από τον ΕΦΚΑ τον φάκελο του ασφαλισμένου και η αμοιβή του να επιμερίζεται μεταξύ του ΕΦΚΑ (που θα καταβάλλει ένα μέρος του ποσού με την μορφή εφάπαξ συμμετοχής) και του ίδιου του ασφαλισμένου.

Μάλιστα υπάρχει περίπτωση ο ΕΦΚΑ να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος για τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις (που εκκρεμούν από 90 ημέρες μέχρι και 4 χρόνια) και οι ασφαλισμένοι να συμμετέχουν στο κόστος μόνο για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά.

Σημαντικό κριτήριο θα αποτελέσει και η πολυπλοκότητα του φακέλου, καθώς για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση είναι συχνά δαιδαλώδεις οι διαδικασίες απονομής, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος για την σύνταξη του φακέλου.

Όπως αποκάλυψε το insider.gr οι τελικές λεπτομέρειες του ζητήματος θα «κλείσουν» μέσα στις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Πάντως, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η νέα αυτή διαδικασία θα είναι προαιρετική, καθώς όποιος δεν επιθυμεί να επιβαρυνθεί με το επιπλέον κόστος, μπορεί να περιμένει να εκδοθεί η σύνταξή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν πως : «Είναι τουλάχιστον πρόωρα τα δημοσιεύματα για τον τρόπο πληρωμής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους. Αλλά εκτός αυτού, η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης. Οι επιμέρους παράμετροι είναι νωρίς ακόμα για να οριστικοποιηθούν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider