Έρχεται νέα παράταση κορονο-οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νέα παράταση κορονο-οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία - Σήμερα οι ανακοινώσεις
Tο υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει την παράταση πληρωμής των εισφορών της καραντίνας τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2021, αντί του Απριλίου.

Χρέη άνω των 300 εκατ. ευρώ «κληρονόμησε» ο ΕΦΚΑ λόγω της πανδημίας μέσα στο 2020, καθώς η οικονομική στενότητα στην αγορά ανάγκασε πολλούς επιχειρηματίες να καθυστερήσουν την πληρωμή των εισφορών τους στα ασφαλιστικά ταμεία, ή να παραμείνουν συνεπείς στις ρυθμίσεις που είχαν κάνει.

Οι περισσότερες νέες οφειλές ήρθαν από ελεύθερους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ και αυτοαπασχολούμενους από τον τ. ΕΤΑΑ, ενώ και οι αγρότες φάνηκαν ασυνεπείς ως προς τις πληρωμές τους, παρότι επλήγησαν λιγότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Έτσι το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε μια νέα μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των εισφορών των πληττόμενων επιχειρηματιών οι οποίες «γεννήθηκαν» στο lockdown του 2020.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει την παράταση πληρωμής των εν λόγω εισφορών τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2021, αντί του Απριλίου, στα πρότυπα της αντίστοιχης ρύθμισης των φορολογικών χρεών που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Η λύση αυτή κρίθηκε ως προσφιλέστερη, δεδομένου ότι μέχρι τις 30 Απριλίου, δηλαδή σε περίπου δύο μήνες, οι πληττόμενοι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές 3 μηνών, ενώ οι πληττόμενοι επαγγελματίες εισφορές 4 μηνών.

Η διατήρηση και επιμήκυνση της υφιστάμενης ρύθμισης κρίθηκε προτιμότερη από μια νέα αναστολή πληρωμών, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί «κουλτούρα μη πληρωμών» προς τα Ταμεία εν αναμονή ακόμα μίας ακόμη ρύθμισης.

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας θα αφορά τόσο αυτούς που είχαν ενταχθεί σε κάποια παλαιά ρύθμιση την οποία έχασαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, όσο και αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Έτσι οφειλές της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου του 2020, που είχαν ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου του 2021, «παγώνει» η πληρωμή τους μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές των οποίων η πληρωμή τους λήγει τον τρέχοντα μήνα, θα προστίθενται στο τέλος της αρχικής ρύθμισης.

Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

Η φιλοσοφία της νέας ευνοικής ρύθμισης των κορονο-οφειλών θα ανακοινωθεί πιθανότατα σήμερα, από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και θα εστιάζει στη στήριξη της αγοράς, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων..

Πρόκειται για:

  • τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, έως την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την έναρξη των αναστολών συμβάσεων των μισθωτών τους, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.
  • τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα.

Οι οφειλές αυτές μπορούσαν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Η αίτηση για υπαγωγή στην ρύθμιση προβλέπονταν να υποβληθεί έως 31 Ιουλίου του 2021.

Διαβάστε επίσης

«Γκρεμίστηκαν» κατά 30% τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο - Σενάρια νέας ρύθμισης κορονο-οφειλών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider