Κορονοϊός: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ - Δείτε την αίτηση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ - Δείτε την αίτηση
Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να υποβάλλονται για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου.

Αύριο Τρίτη 24 Μαρτίου ξεκινά η υποβολή των ειδικών ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοί τους το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ.

Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να υποβάλλονται για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου.

Εργαζόμενοι, απολυμένοι, αλλά και εκείνοι που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, θα πρέπει να κάνουν και εκείνοι ηλεκτρονικές αιτήσεις το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, ώστε να δηλώσουν ΙΒΑΝ και να λάβουν τα 800 ευρώ.

Την ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση πρέπει να κάνουν:

- Οι εργοδότες των οποίων η επιχείρηση έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από το κράτος και παραμένει προσωρινά κλειστή.

- Οι εργοδότες που οι επιχειρήσεις τους συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά ο ΚΑΔ τους (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) συμπεριλαμβάνεται στην λίστα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών. Προϋπόθεση, είναι να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους.

Τι ορίζεται στην ΠΝΠ

Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του νέου μέτρου περί αναστολής συμβάσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις εν λειτουργία.

Ο εργοδότης δεν αναφέρει μόνο τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης, αλλά υποχρεούνται να συμπεριλάβει στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider