Πώς θα λάβουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι το επίδομα των 800 ευρώ με ένα κλικ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα λάβουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι το επίδομα των 800 ευρώ με ένα κλικ
Οι δικαιούχοι θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ έως τις 10 Απριλίου, κάνοντας την αίτηση με ηλεκτρονικό τρόπο στο ΕΡΓΑΝΗ.

Τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και απολυμένους από την 1η Μαρτίου προβλέπει το τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

Οι δικαιούχοι που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ έως τις 10 Απριλίου είναι οι εξής:

- οι αυτοαπασχολούμενοι, επιτηδευματίες, ή ελεύθεροι επαγγελματίες που τελούν υπό καθεστώς αναστολής λειτουργίας ή των οποίων ο τζίρος εμφανίζει κατακόρυφη πτώση για τον μήνα Μάρτιο

- οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκε το μέτρο της αναστολής λειτουργίας ή παρατηρείται κατακόρυφη μείωση του κύκλου εργασιών τους

- όσοι εργαζόμενοι τελούν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας

- όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 18 Μαρτίου, ανεξαρτήτως αν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, συνολικά 440.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν περίπου 1 εκατ. εργαζόμενους θα ωφεληθούν από την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, όπως και από την κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μέσω της οποίας οι εργοδότες θα πρέπει να δηλώσουν αν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Εκεί θα αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω της παύσης λειτουργίας, αλλά και εκείνους που τυχόν εξακολουθούν να εργάζονται, ή έχουν απολυθεί, ή βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης.

Εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές ανήκουν στην λίστα του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση με την οποία να το δηλώνουν.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων θα πρέπει να υποβάλλουν με τη σειρά τους υπεύθυνη Δήλωση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα «ανοίξει» μέσα στο σύστημα της γενικής γραμματείας Εργασίας, στην οποία θα αναφέρουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται και τον αριθμό του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Με τον τρόπο αυτό θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το διάστημα από 15/3 μέχρι 30/4, αλλά και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό και πληρωμένη από το κράτος

Ταυτόχρονα θα τύχουν έκπτωσης κατά 40% στο ενοίκιο που πληρώνουν για το σπίτι τους αν κι εφόσον είναι Α κατοικία, αλλά και τετράμηνη αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων που έπρεπε να καταβληθούν έως τα τέλη Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider