Μπορεί η χρήση του Bitcoin να τελεί ακόμη υπό αμφισβήτηση, η τεχνολογία όμως Blockchain που βρίσκεται πίσω από αυτό ανοίγει το δρόμο σε νέες εφαρμογές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικούς κλάδους όπως είναι οι εγγραφές Κτηματολογίου και οι συμβολαιογραφικές πράξεις.

Η τεχνολογία Blockchain επιτρέπει την καταγραφή μιας τεράστιας λίστα συναλλαγών στο ψηφιακό νόμισμα, χωρίς να μπορεί κανείς να παρέμβει και να την αλλάξει, μετά από κάθε νέα συναλλαγή. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι, ενώ το μέλλον του Bitcoin παραμένει αβέβαιο, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που συνάντησε μέσα στο 2014, η τεχνολογία Blockchain ήρθε εδώ για να μείνει. 

Πως λειτουργεί το blockchain 

Στην πραγματικότητα, το blockchain είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει τη δημιουργία ενός αρχείου για την καταγραφή ενός συστήματος peer-to-peer ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εταιρείες που δουλεύουν πάνω στη νέα τεχνολογία ετοιμάζονται ήδη για την εφαρμογή της και σε άλλα πεδία, πέρα του bitcoin. 

Μέσω του Blockchain, δημιουργείται ένα «απαραβίαστο αρχείο» στο οποίο καταγράφονται κάθε είδους συναλλαγές και το οποίο είναι προσβάσιμο σε κάθε κάτοχο bicoins ή κάθε συνεργαζόμενο κατάστημα, μόνο όμως για να εξακριβώνεται η αξία του κάθε «πορτοφολιού» και το ποσό που αφαιρείται. 

Το αρχείο blockchain που δημιουργείται «μοιράζεται» μεταξύ χιλιάδων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Είναι κρυπτογραφημένο και δεν επιτρέπει την αλλαγή των στοιχείων που ήδη έχουν εγγραφεί, ενώ στοιχείο που αυξάνει την αξιοπιστία του συστήματος είναι ότι δεν υπάρχει κεντρικός διαχειριστής, επομένως κανείς δεν μπορεί να χειραγωγήσει το νόμισμα. 

Άλλες χρήσεις της τεχνολογίας 

Οι εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία φιλοδοξούν να τη δουν να αξιοποιείται και εκτός του τομέα των ψηφιακών νομισμάτων. Πιθανές χρήσεις περιλαμβάνουν τις εγγραφές κτηματολογίου (να κάτι που θα ενδιέφερε και την Ελλάδα), τις συμβολαιογραφικές πράξεις ή την πληρωμή δικαιωμάτων, λ.χ. στον χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας.