Σε επιπλέον κατηγορίες καυσίμων τείνει να επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης.

«Το επίδομα θα κρίνεται όχι από το καύσιμο που χρησιμοποιείς αλλά από το εισόδημά σου», ανέφερε ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών κ.  Θοδωρής Σκυλακάκης, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για επιδόματα θέρμανσης και για άλλα καύσιμα. Δεν πρόλαβε όμως να βγει η δήλωση από το στόμα του και ξεκίνησαν οι διαξιφισμοί. Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών επισημαίνουν το γεγονός ότι το πετρέλαιο είναι υπεφορολογημένο, κάτι που δεν συμβαίνει με το φυσικό αέριο. Όσο για τα καυσόξυλα, οι ίδιες πηγές εστιάζουν στην περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλούν, αναφερόμενοι στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης τα πρώτα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Εξάλλου, όπως σημειώνουν, το κονδύλι του διατίθεται για τα επιδόματα θέρμανσης είναι μικρό, γι΄ αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να αναζητήσει άλλον τρόπο για να στηρίξει τα φτωχά νοικοκυριά που κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων.

Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για επίδομα θέρμανσης και σε άλλα καύσιμα, ανοίγοντας ουσιαστικά  τη …βεντάλια των δικαιούχων. Η επέκταση του επιδόματος και για τη χρήση φυσικού αερίου, όπως λένε οι πληροφορίες, έχει αποφασιστεί, καθώς πλέον είναι γεγονός ότι η διείσδυση του καυσίμου σε πολλές πόλεις έχει αυξηθεί.  Όσο για τα καυσόξυλα και τα πέλλετ, όπως σωστά επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών, η κυβέρνηση έχει …δεύτερες σκέψεις και το πιθανότερο είναι - εάν τελικά προχωρήσει η χορήγηση του επιδόματος και για αυτή την κατηγορία καυσίμων - να εξαιρεθούν οι περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής καθώς και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. 

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Όσο για τα κριτήρια των δικαιούχων που αφορούν στο εισόδημα και στα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως διαφαίνεται, δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Σταθερό θα παραμείνει επίσης το ύψος του επιδόματος. Πάντως, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Εάν πράγματι δεν υπάρξουν αλλαγές τότε δικαιούχοι θα είναι οι εξής:

-Αγαμος: Ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ – Αντικειμενική αξία ακινήτων έως 130.000 ευρώ

-Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αντικειμενική αξία ακινήτων έως 250.000 ευρώ

-Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ – Αντικειμενική αξία ακινήτων έως 250.000 ευρώ

-Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ – Αντικειμενική αξία ακινήτων έως 250.000 ευρώ

- Έγγαμος με 3 παιδιά: Εισόδημα έως 26.000   ευρώ – Αντικειμενική αξία ακινήτων έως 250.000  ευρώ

-Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ για 1 παιδί συν 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο – Αντικειμενική αξία ακινήτων έως 250.000 ευρώ

Και φέτος το σύνολο του επιδόματος θα καταβληθεί προκαταβολικά. Η προκαταβολή αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ίσως και πριν τα  Χριστούγεννα.  Συνολικά στο προϋπολογισμό έχει εγγραφεί το ποσό των 84 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 68 εκατ. ευρώ.

Η «πρεμιέρα» του πετρελαίου θέρμανσης την περασμένη Πέμπτη άνοιξε στην τιμή των 77 λεπτών το λίτρο (λίγο πάνω από τα 80 σεντς «έπιασε» στα νησιά), δηλαδή σχεδόν στα ίδια επίπεδα που έκλεισε η προηγούμενη σεζόν τον Μάιο. Όσο για την έναρξη της περσινής περιόδου ήταν στα 1,036 ευρώ το λίτρο. Πάντως, παρά τις χαμηλές τιμές, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν διστακτικοί και η κίνηση ήταν περιορισμένη. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι είχαν τιγκάρει τις δεξαμενές την περασμένη Άνοιξη στην …παράταση της περυσινής περιόδου,  ελέω COVID-19,  οπότε οι τιμές είχαν πέσει σημαντικά. Επιπλέον, ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι ακόμη καλοκαιρινός.