Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης - Στα 1,03 ευρώ η τιμή εκκίνησης στην Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης - Στα 1,03 ευρώ η τιμή εκκίνησης στην Αθήνα
Η τιμή πώλησης είναι υψηλότερη σε περιοχές εκτός Αττικής όπως είναι τα νησιά ή άλλα απομακρυσμένα σημεία της ηπειρωτικής χώρας.

Με τιμή εκκίνησης λίγο πάνω στα 1,03 ευρώ κάνει πρεμιέρα σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η τιμή πώλησης είναι υψηλότερη σε περιοχές εκτός Αττικής όπως είναι τα νησιά ή άλλα απομακρυσμένα σημεία της ηπειρωτικής χώρας.

Όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ το insider.gr το ράλι άνω του 2% τις προηγούμενες ημέρες δεν κατάφερε να επηρεάσει την τιμή διάθεσης του πετρελαίου φέτος, η οποία είναι μειωμένη κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθοριστικός παράγοντας για την διαμόρφωση των τιμών στα πετρελαιοειδή προϊόντα είναι η υψηλή φορολόγηση τους (65% περίπου στη τελική τιμή), η οποία παραμένει σταθερή και δεν επηρεάζεται αναλογικά από τις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών.

Προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές, οι φορείς της αγοράς έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση τη μείωση του υψηλού Ε.Φ.Κ στα πετρελαιοειδή ενώ ο ΣΕΕΠΕ έχει θέσει θέμα διπλασιασμού του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης προκειμένου να διευρυνθεί η βάση των αποδεκτών, να αυξηθεί η κατανάλωση και να καταπολεμηθεί μερικώς το πρόβλημα της ανεπαρκούς θέρμανσης που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά.

Αναμένοντας το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τα νοικοκυριά θα προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης με τα χρήματα του επιδόματος κατατεθειμένα στον λογαριασμό τους. Το επίδομα θα είναι αυξημένο και θα καταβληθεί στους δικαιούχους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ενώ εκτιμάται ότι μέσα από ανακατανομές μπορεί να αυξήσει την επιδότηση ανά λίτρο από τα 16 λεπτά που ήταν το 2018, στα 19 ή 20 λεπτά του ευρώ.

Οι τελικές λεπτομέρειες του επιδόματος θέρμανσης της νέας χειμερινής περιόδου 2019-2020, η οποία ξεκινάει την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, αναμένεται να αποτυπωθούν σε σχετική υπουργική απόφαση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι εκτός από το ύψος του συνολικού ποσού, τα υπόλοιπα κριτήρια παραμένουν ίδια με εκείνα που ίσχυαν το 2018, σημειώνεται ότι δικαιούχοι είναι:

1. Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

2. Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

3. Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider