Σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τα ακριβά καύσιμα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τα ακριβά καύσιμα
Η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια για μείωση τιμών στα καύσιμα, ακόμη και όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου σημειώνει αισθητή πτώση.

Άλλος ένας δύσκολος χειμώνας φαίνεται ότι πλησιάζει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα της λίστας με τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία (EUR 28 Weekly oil bulletin), είναι ως προς την τιμή διάθεσης της Αμόλυβδης 95 oct. τρίτη ακριβότερη (1,595) και πέμπτη ακριβότερη (1,370) στο πετρέλαιο κίνησης, όταν ο μέσος όρος των 28 κρατών της Ε.Ε είναι αντιστοίχως 1,405 και 1,310.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), καθοριστικός παράγοντας για την διαμόρφωση των τιμών στα πετρελαιοειδή προϊόντα είναι η υψηλή φορολόγηση τους (65% περίπου στη τελική τιμή), η οποία παραμένει σταθερή και δεν επηρεάζεται αναλογικά από τις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών. Συγκεκριμένα, στην τιμή πώλησης των καυσίμων εμπεριέχονται ο ΦΠΑ (24%), ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ο οποίος ανέρχεται σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, ο ΕΦΚ σε βενζίνες και πετρέλαια, ο οποίος διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ ανά 1000 λίτρα και ο ΕΦΚ στο υγραέριο, ο οποίος διαμορφώνεται σε 430 ευρώ ανά 1000 χιλιόγραμμα.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και καθοριστικές στην εθνική οικονομία, αφού επηρεάζουν το κόστος παραγωγής αγροτικών, βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων, καθώς και το μεταφορικό κόστος διακίνησης αυτών. Επίσης ιδιαίτερες επιπτώσεις έχουμε στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατ’ ευφημισμό κοινωνικό αγαθό, όταν αυτό επιβαρύνεται τα τελευταία χρόνια με φόρους (Ε.Φ.Κ & Φ.Π.Α.) πάνω από 400 ευρώ το χιλιόλιτρο, που το κάνει απαγορευτικό προς χρήση σε χιλιάδες οικογένειες».

Από τι εξαρτάται η τιμή των καυσίμων

Η πορεία της λιανικής τιμής των πετρελαιοειδών προϊόντων πρατηρίου, καθορίζεται από την πορεία της διεθνούς τιμής του αντίστοιχου προϊόντος, το οποίο επηρεάζει σε πρώτο στάδιο τις διυλιστηριακές τιμές, στη συνέχεια τις τιμές χονδρικής των εταιρειών εμπορίας, βάσει των οποίων αγοράζουν τα πρατήρια και διαμορφώνουν τις τελικές λιανικές τιμές.

Από τι όμως επηρεάζεται η τιμή του πετρελαίου αρχικά; Ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, μιλώντας στο insider.gr, εξηγεί τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου: «η τιμή του αργού πετρελαίου εξαρτάται κυρίως από την προσφορά και την ζήτηση. Ο δεύτερος παράγων που επηρεάζει την τιμή είναι η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ. Όταν το αμερικανικό δολάριο είναι ισχυρό η τιμή πέφτει. Σήμερα με μία ισοτιμία $1.10/1 ευρώ η τιμή είναι $ 55 το βαρέλι.

Το 2012 και 2013 όταν η ισοτιμία ήταν $1.59/1 ευρώ η τιμή του αργού ήταν πάνω από τα $90 το βαρέλι. Άρα και σήμερα η τιμή είναι αρκετά καλή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στο ενεργειακό μείγμα έχει μπει και το φυσικό αέριο που έχει χαμηλή τιμή, $8/Gj. Η παραγωγή του δικού μας φυσικού αερίου θα στοιχίζει περίπου $4/ Gj. Άρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους ενώ για το αργό τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μικρότερα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider