Πώς «διαβάζουν» τα αποτελέσματα της Alpha Bank έξι οίκοι – Ποιοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «διαβάζουν» τα αποτελέσματα της Alpha Bank έξι οίκοι – Ποιοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης
Σημαντικά περιθώρια ανόδου αναμένουν για τη μετοχή της Alpha Bank η JP Morgan, η Goldman Sachs και η Axia. «Ουδετερότητα» από Citi και UBS, με την Deutsche Bank να μην θέτει κάποιο στόχο για τη μετοχή της τράπεζας.

«Game changer» μπορεί να αποτελέσει η ολοκλήρωση του project Galaxy (τιτλοποίηση ονομαστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ) που θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της Alpha Bank, με την JP Morgan, την Goldman Sachs και την Axia να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» θέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της τράπεζας.

Αρχικώς, η JP Morgan θέτει σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Alpha Bank με τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ, επισημαίνοντας πως οι νέες ροές NPEs μετά την άρση των αναστολών πληρωμής θα φτάσουν σύμφωνα με τη διοίκηση, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 15 - 20% ήτοι 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα η μετοχή διαπραγματεύεται με πολύ χαμηλό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/TB) για το 2022, στο 0,15x, με δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή P/E στο 3,8x και RoE στο 4,9%. 

insider

Από τη δική της πλευρά η Goldman Sachs θέτει σύσταση «buy» με περιθώριο ανόδου που φτάνει το 44% και τιμή στόχο στα 0,95 ευρώ. Όπως επισημαίνει,  η καθαρή κερδοφορία της τράπεζας που έφτασε τα 44 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο, υπερέβη του consensus και της εκτίμησης της αμερικανικής τράπεζας  για 41 εκατ. ευρώ και 32 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλότερες προβλέψεις που έχει κάνει η Alpha Bank (169 εκατ. ευρώ έναντι 187 εκατ. ευρώ) και, σε μικρότερο βαθμό, στα έσοδα από συναλλαγές και άλλου είδους έσοδα, την ίδια στιγμή που τα βασικά έσοδα και τα κόστη ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις εκτιμήσεις της. Η Goldman Sachs τονίζει πως η τράπεζα αναμένει να φτάσει τον δείκτη NPE στο 24%, από την ολοκλήρωση του project Galaxy που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α' τρίμηνο του 2021 και θα έχει αρνητική επίπτωση 280 μ.β στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας TCR της Alpha Bank, έναντι 250-280 μ.β προηγουμένως.

insider

Υψηλότερα ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της τράπεζας, η Axia στα 1,30 ευρώ (σύσταση «buy») με free float 83%. Η Axia συμπεραίνει πως μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης «μαμούθ», η διοίκηση θα θέσει ως στόχο να φτάσει το δείκτη NPE χαμηλότερα από το 10%, καθώς τα υπόλοιπα assets που θα μείνουν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας είναι υψηλότερης ποιότητας, οδηγώντας σε μια πιο «εύκολη» αναδιάρθρωση.

Τέλος, η Citi και η UBS εκφράζουν «ουδετερότητα» για τη μετοχή της Alpha Bank θέτοντας τιμή στόχο στα 0,80 ευρώ και 0,73 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Deutsche Bank δεν προβαίνει σε κάποια σύσταση για τη μετοχή. 

Ανδρέας Βελισσάριος, [email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider