Εμπλοκή στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπλοκή στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής

Σύννεφα σωρεύονται στον τραπεζικό ορίζοντα καθώς προκύπτουν και νέα προσκόμματα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Οι τραπεζίτες δίνουν πλέον μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προλάβουν τις σχετικές διαδικασίες καθώς τα βιβλία των προσφορών - καλώς εχόντων των πραγμάτων - θα κλείσουν με σημαντική καθυστέρηση την Παρασκευή και όχι την Τρίτη όπως είχαν ανακοινώσει αρχικώς. Εξαίρεση αποτελεί η Alpha Bank, η οποία ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας είχε εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια, κλείνοντας ουσιαστικά το βιβλίο προσφορών της.

Για την ίδια ημέρα – την Παρασκευή – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει μετατεθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group, προκειμένου να εγκρίνει την καταβολή της δόσης των 10 συν 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Όπως έχουν αποσαφηνίσει οι επενδυτές οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Με άλλα λόγια τα βιβλία προσφορών από τα οποία θα προσδιοριστεί και η τιμή των νέων μετοχών, δεν μπορούν να κλείσουν αν δεν ανάψει το πράσινο φως το Eurogroup. Μετά από αυτά το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο επρόκειτο να εγκρίνει την Τετάρτη την συμμετοχή του Ταμείου στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών προσανατολίζεται σε αναβολή της συνεδρίασης.

Όμως η εκκρεμότητα αυτή δεν είναι η μοναδική στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Εμπλοκή στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται να προκαλεί η στάση ξένων επενδυτών στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Ομάδα ξένων θεσμικών σύμφωνα με πληροφορίες ασκεί έντονες πιέσεις απειλώντας σχεδόν ευθέως να αποσύρει το ενδιαφέρον της αν προηγουμένως δεν αποσαφηνιστούν οι όροι μετατροπής των προνομιούχων μετοχών σε κοινές. Το Δημόσιο κατέχει στην Εθνική προνομιούχες μετοχές ύψους 1,3 δισ. ευρώ, οι οποίες αναγκαστικά θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές μετά όμως από ένα σχετικό κούρεμα που θα τους επιβληθεί. Το ποσό του κουρέματος σύμφωνα με το Νόμο θα το αποφασίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πράγματι, η ΤτΕ έχει αναθέσει σε ανεξάρτητο εκτιμητή να προσδιορίσει το εύλογο ποσοστό του κουρέματος. Όμως οι ξένοι απαιτούν εδώ και τώρα να ανακοινωθεί το ύψος του κουρέματος προκειμένου με τη σειρά τους να υπολογίσουν τον συνολικό αριθμό νέων μετοχών που θα εκδώσει η Τράπεζα και κατ’ επέκταση την τιμή που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. Ωστόσο από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά της πριν να κλείσει το βιβλίο των προσφορών επικαλούμενη το σχετικό Νόμο.

Η ομάδα αυτή των επενδυτών απευθύνθηκε στην κυβέρνηση για να επιλυθεί το ζήτημα, η οποία όμως «έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στην ΤτΕ». Έτσι απομένει να δούμε μέχρι τέλους από το ποσοστό κάλυψης που θα έχει το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, κατά πόσο οι επενδυτές αυτοί ήταν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider