Εντός Μαΐου «κλείνει» το deal Eurobank - doValue

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντός Μαΐου «κλείνει» το deal Eurobank - doValue
Τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων είχε επιβεβαιώσει εμμέσως και η Moody's, η οποία δεν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank.

Ζήτημα ημερών είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS της Eurobank και της doValue για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε η doValue σε δηλώσεις της σήμερα σε επενδυτές, το deal θα κλείσει έως το τέλος Μαΐου, παρά τις πρωτοφανείς δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού -ιδίως στη γειτονική Ιταλία.

Τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων είχε επιβεβαιώσει εμμέσως και η Moody's, η οποία δεν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank, εκτιμώντας ότι είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που μπορεί να διατηρήσει τις θετικές προοπτικές, δεδομένης της συναλλαγής τιτλοποίησης και της ισχυρότερης ποιότητας ενεργητικού που θα έχει η τράπεζα, εξερχόμενη της κρίσης του κορονοϊού.

H ολοκλήρωση της συμφωνίας της Eurobank με την doValue θα βγάλει από τον «πάγο» τα σχέδια των τραπεζών για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, αφού με το χαρτοφυλάκιο Cairo θα εγκαινιαστεί η λειτουργία της συστημικής λύσης «Ηρακλής».

Θυμίζεται ότι η συναλλαγή Cairo αφορά μια σύνθετη τιτλοποίηση που περιλαμβάνει τρεις επιμέρους τιτλοποιήσεις (Cairo I, II και III). Για τις τρεις τιτλοποιήσεις θα υπάρξουν και τρία διαφορετικά SPVs. Στο πρώτο SPV έχουν ενταχθεί καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο SPV δάνεια λιανικής, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το τρίτο SPV θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που θα κάνει χρήση η Eurobank για τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων των δύο πρώτων SPVs ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ περιλαμβανομένης και της τρίτης τιτλοποίησης, θα φτάσει στα 2,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider