«Μαξιλάρι» ρευστότητας 11 δισ. δίνει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαξιλάρι» ρευστότητας 11 δισ. δίνει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες
Πρόκειται για ένα «ανάχωμα» που δημιουργείται για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών, αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο insider.gr.

Κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειστούν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας επαρκή ρευστότητα σε περίπτωση που οι συνθήκες στην οικονομία επιδεινωθούν λόγω της πανδημίας.

Εποπτικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι από τα 15 δισ. ευρώ ομολόγων ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται σε κυκλοφορία, τα 8 δισ. ευρώ περίπου χρησιμοποιούνται σε repos. Στα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ μπορούν να προστεθούν περίπου 2 δισ. ευρώ από τα κουρέματα (haircuts), ενώ επιπλέον, προστίθεται και περίπου 1 δισ. από τα Additional Credit Claims (ACC), εργαλείο χρηματοδότησης που αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, το «μαξιλάρι» ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών ανεβαίνει στα 11 δισ. ευρώ περίπου.

Θυμίζεται ότι, με απόφασή της εχθές Τρίτη η ΕΚΤ εξίσωσε τις ελληνικές τράπεζες με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης, επιτρέποντας την προσκόμιση ομολόγων Δημόσιου (ή εγγύησης Δημοσίου) για απευθείας χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα με καλύτερους όρους από τα υπόλοιπα μέσα χρηματοδότησης.

Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες

Το ερώτημα που τίθενται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι κατά πόσο θα υπάρξει ζήτηση για πιστώσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν χρήση του μέτρου, το οποίο ουσιαστικά ανοίγει την «κάνουλα» της ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Είναι λάθος να θεωρούμε ότι θα εισρεύσει άμεσα ρευστότητα 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα ανάχωμα που δημιουργείται για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών, όπως για παράδειγμα εάν χρειαστεί ο ΟΔΔΗΧ να αποσύρει καταθέσεις για να πληρώσει τις συντάξεις, σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες θα χρειάζονταν πρόσθετη ρευστότητα. Προκειμένου να αποφύγουν τον ακριβό ELA, η ΕΚΤ τους δίνει ένα ακόμη εργαλείο άμυνας», εξηγούν χαρακτηριστικά.

Σε επίπεδο κόστους δναεισμού, η νέα ευνοϊκή ρύθμιση δεν συνεπάγεται περαιτέρω μείωση, καθώς αυτό παραμένει στα επίπεδα του 0% που δανείζονταν οι τράπεζες από το Ευρωσύστημα ούτως ή άλλως.

Πρόκειται για το δεύτερο μέτρο που λαμβάνει η κεντρική τράπεζα για την Ελλάδα, μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο QE για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Σε συνδυασμό, τα δύο αυτά μέτρα δίνουν σφραγίδα αξιοπιστίας στην ελληνική οικονομία που παρέμενε αποκλεισμένη από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης που επεκτάθηκε στην Ευρωζώνη, λόγω απώλειας του investment grade.

Η λογική της ΕΚΤ είναι να υπάρχει διαθέσιμη «όση ρευστότητα χρειαστεί» προκειμένου η οικονομία της Ευρωζώνης να σταθεί στα πόδια της μετά την πρωτοφανή κρίση και το στοίχημα στη χώρα μας είναι αυτή η ρευστότητα να μετακυλιστεί στην πραγματική οικονομία και, κυρίως, τις επιχειρήσεις που θα πληγούν περισσότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider