Ακριβός ο «Ηρακλής» για τις τράπεζες – Αναμένεται η έγκριση από SSM

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακριβός ο «Ηρακλής» για τις τράπεζες – Αναμένεται η έγκριση από SSM
Συνεχίζεται η πολύμηνη διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με τον Επόπτη, αν και εάν δεν είναι αποδεκτός, για την ώρα, ο όρος του «zero risk weight».

Σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται στη Φρανκφούρτη για το σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου μέσω των τιτλοποιήσεων με εγγύηση Δημοσίου.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι η διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με τον Επόπτη (SSM) συνεχίζεται αν και εάν δεν είναι αποδεκτός, για την ώρα, ο όρος του «zero risk weight» για το ελληνικό σχήμα. Ουσιαστικά, πρόκειται για την παραδοχή ότι οι εγγυήσεις Δημοσίου θεωρούνται μηδενικού κινδύνου, ώστε να υλοποιήσουν οι τράπεζες τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων με καλύτερους όρους.

Ο λόγος που ο SSM δεν δέχεται αυτή την παραδοχή, που ίσχυε στο αντίστοιχο ιταλικό μοντέλο GACs, είναι επειδή το ελληνικό Δημόσιο δεν εντάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade), συνεπώς δεν μπορούν οι κρατικές εγγυήσεις να θεωρηθούν μηδενικής στάθμισης κινδύνου στο ενεργητικό των τραπεζών.

Ο κίνδυνος, πάντως, είναι ο Ηρακλής από «ευχή» να εξελιχθεί σε «κατάρα», καθώς αυτό που τον περασμένο Δεκέμβριο έδωσε ανάσα στο χρηματιστήριο, αποκλιμάκωσε το κόστος δανεισμού της χώρας και άνοιξε τον δρόμο για την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch, κινδυνεύει λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ.

Πράγματι, έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες από την κατάθεση του νομοσχεδίου «Ηρακλής» στη Βουλή, χωρίς οι συζητήσεις με τον SSM να έχουν τελεσφορήσει. Την ίδια στιγμή, όμως, ο χρόνος πιέζει, με τις τράπεζες να ετοιμάζουν η μία μετά την άλλη τα χαρτοφυλάκια NPEs για τιτλοποίηση και την αγορά να αναμένει τα επόμενα deals.

Ήδη, πριν λίγες ημέρες η Eurobank κατέθεσε για ένταξη στον «Ηρακλή» την τιτλοποίηση «Cairo» ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά τις διαδικασίες για την τιτλοποίηση «Phoenix» ύψους 2 δισ. ευρώ, σε σύνολο τιτλοποιήσεων 7 δισ. ευρώ που δρομολογεί για φέτος.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την απαλλαγή των τραπεζών από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ εντός του έτους, μέσω των τιτλοποιήσεων, και σε περίπτωση διάψευσης των προσδοκιών ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider