JP Morgan: Γιατί θα ωφελήσει τις τράπεζες η άρση των περιορισμών σε κρατικό χρέος

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Γιατί θα ωφελήσει τις τράπεζες η άρση των περιορισμών σε κρατικό χρέος
Εάν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες για τη διακράτηση κρατικών ομολόγων, αυτή θα είναι μια θετική εξέλιξη, εκτιμά η JP Morgan.

Στην έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε κρατικό χρέος εστιάζει σε νέα έκθεσή της η JP Morgan.

«To περυσινό ράλι των ελληνικών ομολόγων οδήγησε σε αύξηση τόσο της κερδοφορίας όσο και των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών», σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου στην έκθεσή τους «Greek banks: revisiting banks' sovereign exposures», ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνουν, η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε κρατικό χρέος ανέρχεται στα 16,7 δισ. ευρώ (στοιχεία Ιουνίου 2019), ενώ, όπως φημολογείται στα διεθνή ΜΜΕ, οι περιορισμοί στη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες δεν αποκλείεται να αρθούν τον Φεβρουάριο.

Θετική εξέλιξη η άρση των περιορισμών

Σύμφωνα με τη JP Morgan, εάν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες για τη διακράτηση κρατικών ομολόγων, αυτή θα είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς θα θεωρηθεί το επόμενο βήμα προς «την κανονικότητα», μετά τον μηδενισμό του ELA και την πλήρη άρση των capital controls το περασμένο έτος.

«Καθώς οι τράπεζες δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους για ένα τέτοιο σενάριο, η βελτίωση της ρευστότητά τους και η προσδοκία της κυβέρνησης για αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα εντός της επόμενης διετίας μπορεί να οδηγήσουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε αύξηση του ποσοστού των κρατικών ομολόγων που διακρατούν», καταλήγουν οι αναλυτές της JP Morgan.

jpmorgan-greekbanks

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider