Νόμος Κατσέλη: «Τέλος εποχής» για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές 

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νόμος Κατσέλη: «Τέλος εποχής» για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές 
Η νέα πλατφόρμα θα επιφέρει το «τελειωτικό χτύπημα» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των «κόκκινων» οφειλετών.

Χάνουν οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που περιμένουν στην «ουρά» του Νόμου Κατσέλη με τη νέα πλατφόρμα που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την «ουρά» του Νόμου Κατσέλη, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του insider.gr. Η νέα πλατφόρμα θα περιλαμβάνει τους 80.000 περίπου οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Τραπεζικές πηγές εξηγούν στο insider.gr ότι η νέα πλατφόρμα θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των τραπεζών, προκειμένου να «ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι» και να πάψουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να απολαμβάνουν την ασυλία του νόμου, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Εκτιμούν δε ότι οι πρώτοι πλειστηριασμοί για αυτή την κατηγορία οφειλετών θα διενεργηθούν σε 6-7 μήνες από σήμερα.

Θυμίζεται ότι όλοι οι υπαγόμενοι στον νόμο Κατσέλη έχουν συναινέσει στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, γεγονός που δίνει στις τράπεζες το δικαίωμα να διερευνήσουν τα οικονομικά, περιουσιακά και τραπεζικά τους στοιχεία, διασταυρώνοντας την κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Στις περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί κατάχρηση της προστασίας, στις περιπτώσεις δηλαδή που έχει ενταχθεί κάποιος οφειλέτης στον νόμο 3869/2010 ενώ διαθέτει οικονομική ικανότητα εξυπηρέτησης της οφειλής του, οι τράπεζες θα μπορούν να εκκινήσουν νομικές διαδικασίες για άρση της προστασίας.

Η εν λόγω πλατφόρμα θα επιφέρει, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, το «τελειωτικό χτύπημα» στους στρατηγικές κακοπληρωτές οι οποίοι εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των «κόκκινων» οφειλετών.

Με ρυθμούς «χελώνας» οι ρυθμίσεις στην πλατφόρμα α΄κατοικίας

Την ίδια, ώρα, με απογοητευτικούς ρυθμούς προχωρούν οι ρυθμίσεις στην πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μόνο οκτώ δάνεια έχουν ρυθμιστεί, σε σύνολο 222 αιτήσεων που έχουν υποβάλει οι οφειλέτες στις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, 29.000 οφειλέτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider