Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης οι χρεώσεις των τραπεζών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης οι χρεώσεις των τραπεζών
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης εξετάζει τη δημιουργία γραμμής παραπόνων για τις τραπεζικές προμήθειες.

Την προσοχή της κυβέρνησης έχει τραβήξει η αύξηση των χρεώσεων των τραπεζικών υπηρεσιών και η επιβολή νέων σε υπηρεσίες που παρέχονταν δωρεάν έως σήμερα, με κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ενέργειες εκ μέρους της Πολιτείας για την προστασία των πολιτών.

Την ώρα που οι τράπεζες ωθούν τους πελάτες τους στα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης, όπως το e-banking και το mobile banking, νέες προμήθειες κάνουν την εμφάνισή τους στους τιμοκαταλόγους όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή χρεώσεων για την επανέκδοση χρεωστικής κάρτας ή για την έκδοση νέου pin. «Όταν διευρύνεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών το διοικητικό κόστος των τραπεζών πέφτει. Επομένως, αυτό, που περιμένουμε να δούμε είναι μειώσεις και όχι αυξήσεις στις χρεώσεις», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτό.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό ήταν η «αιφνίδια» εμφάνιση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στο συνέδριο Risk Management & Compliance Forum, εχθές Τετάρτη, ο οποίος τοποθετήθηκε για τις προμήθειες συναλλαγών με έντονες αιχμές για την πολιτική των τραπεζών. «Υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι συνεννοηθήκατε για τις προμήθειες στις κάρτες», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τράπεζες λειτουργούν ως καρτέλ.

«Τα ιδρύματα λειτουργούν μέσα σε ένα περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού», ήταν η απάντηση που ήρθε από τα τραπεζικά στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία στην τιμολόγηση των τραπεζικών υπηρεσιών.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός είχε κάνει πάλι αναφορά στη ζήτημα αυτό, αποκαλύπτοντας ότι εξετάζει τη δημιουργία γραμμής παραπόνων για τις τραπεζικές προμήθειες. «Έχω ασταμάτητες καταγγελίες πολιτών για ταλαιπωρίες αδιανόητου μεγέθους. Και να ξέρετε ότι αν το αποφασίσω, θα βάζω και πρόστιμο στην τράπεζα που έχει τις περισσότερες καταγγελίες. Για να καταλάβουν όλοι ότι εδώ είμαστε για βοηθάμε τον κόσμο όχι για να τον ταλαιπωρούμε», είχε πει χαρακτηριστικά.

Θυμίζεται ότι, όπως έχει αναφέρει σε δημοσιεύματά του το insider.gr, εκτός από τις προμήθειες που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες για την ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ άλλης τράπεζας, την αύξηση της προμήθειας μετατροπής συναλλάγματος, τη χρέωση της επανέκδοσης κάρτας κ.α., οι τράπεζες επιβάλουν χρεώσεις-φωτιά και στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων με τα σχετικά έξοδα να αγγίζουν ακόμη και τα 300 ευρώ -γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την επιτακτική ανάγκη για μείωση των κόκκινων δανείων και μάλιστα μέσω της «θεραπείας» τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider