Κρίσιμη Γενική Συνέλευση στην Εθνική - Ικανοποίηση ΤΧΣ για τις αλλαγές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη Γενική Συνέλευση στην Εθνική - Ικανοποίηση ΤΧΣ για τις αλλαγές
Πηγές του ΤΧΣ δηλώνουν την ικανοποίησή τους στο insider.gr για την ανταπόκριση της διοίκησης στις προτάσεις για ισχυροποίηση της εταιρικής διακυβέρνησης της ΕΤΕ.

Κρίσιμη Γενική Συνέλευση συγκαλεί σήμερα η Εθνική Τράπεζα με στόχο την επικύρωση των αλλαγών στη διακυβέρνηση αλλά και την επικύρωση του Σχεδίου Μετασχηματισμού από τους μετόχους της τράπεζας.

Πηγές του ΤΧΣ δηλώνουν την ικανοποίησή τους στο insider.gr για την ανταπόκριση της διοίκησης στις προτάσεις για ισχυροποίηση της εταιρικής διακυβέρνησης τις προτεινόμενες αλλαγές που κατέθεσε το Ταμείο στην τράπεζα στα τέλη Ιουνίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις αλλαγές που δρομολογούνται και τα πρόσωπα που προτείνονται για το ΔΣ της τράπεζας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Θυμίζεται ότι δύο εβδομάδες μετά την επιστολή του ΤΧΣ παραιτήθηκαν από το ΔΣ της τράπεζας τα μη εκτελεστικά μέλη Eva Cederbalk, Χάρης Μάκκα και Ιωάννης Ζωγραφάκη, ενώ ο Παναγιώτης Δασμάνογλου δεν θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες ως εκτελεστικό μέλος και θα παραμείνει Γενικός Διευθυντής και Γραμματέας ΔΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ έχει εισηγηθεί τη δημιουργία θέση αντιπροέδρου για την τοποθέτηση της Αικατερίνης Μπερίτση, η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα από το ΔΣ της Eurobank.

Αίσθηση προκάλεσε η δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα της θέσης Ανώτερου Ανεξάρτητου μη Εκτελεστικού Συμβούλου (Senior Independent Director), την οποία αναμένεται να αναλάβει ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον άνθρωπο που θα «συνομιλεί» με τους μετόχους και επενδυτές της τράπεζας και θα αποτελεί το «μάτι και το αυτί» του ΤΧΣ στο διοικητικό της συμβούλιο, παρότι η θέση είναι μη εκτελεστική. «Η θέση του Senior Independent Director είναι διαδεδομένη και ισχύει ευρέως σε αντίστοιχους οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και της υπόλοιπης Ευρώπης, ήρθε η ώρα να καθιερωθεί και στην Ελλάδα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Μία επιτυχία και μία καινοτομία

Η σημερινή γενική συνέλευση θα διεξαχθεί στον απόηχο μιας επιτυχίας και μιας καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας. Η πρώτη αφορά στην πώληση του χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων Symbol στην κοινοπραξία Elliott–Centerbridge έναντι 648 εκατ. ευρώ (discount 28%).

Η καινοτομία έγκειται στην ανταμοιβή των συνεπών οφειλετών των στεγαστικών δανείων με έκπτωση στους τόκους και μεγαλύτερη επιβράβευση με πόντους. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλία ελληνικής τράπεζας να επιβραβεύσει τους συνεπείς δανειολήπτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider